Můj čas na kafíčko

Ráj u Rudého moře

Z jedné strany poušť, z druhé moře plné života a mezi tím bezstarostná hojnost, to je Marsá Alam, ideální místo k odpočinku. Ale nejen k němu! I zájemci o historii starého Egypta si tu přijdou na své, kromě památek tu najdete také pozoruhodnou přírodu.

Výhodou pro zasloužilé plážové povaleče tu je, že z žádného hotelu to na pláž není dál než několik desítek metrů. Obsadíte si lehátko se slunečníkem, lze se tady i najíst, oběd vám donesou prodavači.

Každý hotel má krásný bazén, některé z hotelů mají i velké aquaparky s mnoha tobogány a jinými atrakcemi, kde se vyřádí děti i dospělí. Určitě se také vydejte po místním molu, vybíhajícím do moře. Z něj uvidíte v průzračné vodě řadu ryb, takže se vás zmocní nezkrotná touha hupnout mezi ně.

Kupte si šnorchlovací masku a prohlédněte si pěkně zblízka barevné bodloky rudomořské, velké murény, žluté klipky, stříbřité soltýny, zvědavé želvy... Když budete mít štěstí, tak vás si pro změnu omrknou delfíni. A to všechno opravdu kousek od břehu, v nevelké hloubce, takže člověk nemusí být ani žádný velký plavec, aby si to užil.

Za památkami i tržištěm

Kdo nechce strávit dovolenou na lehátku, využije nabídky na výlety. Stojí za to vidět staré smaragdové doly, kde se drahokamy těžily už za Kleopatry. Leží ve vnitrozemí, na půli cesty k veletoku Nilu. Vidět můžete tajemně osvětlený podzemní sál i zbytky staveb z římského období.

A cestou pouštní psy, velbloudy, plaché gazely. Po pobřežní silnici směrem na sever leží městečko Al Quseir, kdysi živý přístav, odkud vyplouvali poutníci do Mekky. Dnes ovšem připomíná usínající skanzen zašlé slávy.

Kouzelné uličky téměř osiřely, ale i tak tu funguje orientální tržiště a malé obchůdky s všeličím. Nakoupíte o dost levněji než v Marsá, a ještě poznáte život opravdového egyptského maloměsta pěkně zblízka včetně vůní.

Zcela jiné půvaby vám poskytne zdejší příroda. Pokud jste z jiných národních parků zvyklí na hustý porost, Gabal Elba na jihu Egypta je zajímavý drsnou nehostinností. Mohl by sem být umístěn Tolkienův Mordor, neboť krajinu tvoří ostnaté keře, duny, kopce z tmavé horniny, solné bažiny a ostrůvky u mořského břehu.

Noc mezi velbloudy

Hory Gabal Elba tonou v oparu a mracích, což parku zajišťuje vláhu. Zelenější je další rezervace, nedaleké Wádí El Gemal – Údolí velbloudů.

Ti tady žijí divoce, ale místní vám na nich nabídnou i projížďku a romantici tu mohou i přenocovat ve stanovém městečku. Zdejší bujná zeleň je opravdu sytá a osvěžující, nemluvě o přicházejícím soumraku. Pojem „egyptská tma“ možná vznikl tady!

Teplota vzduchu 25 až 35 °C, teplota moře 26 až 28 °C

Co si přivézt z Egypta?

Smlouvejte, cena může spadnout i na čtvrtinu. Vyplatí se koupit oděvy nebo zlato, velký výběr šperků je ve „faraonském“ stylu. Zajímavý je parfém v pěkném místním flakonu anebo vodní dýmka šíša a tabák do šíši, který je velice aromatický. Romantici ocení, že ho lze použít i jako purpuru či kadidlo.

Oblíbené jsou obrázky na papyru, sošky sfingy, velbloudů, královny Nefertiti, sarkofágů atd. Pěkné jsou místní kožené výrobky, jen ty velbloudí nemají výdrž. A gurmánům se doporučuje místní koření. Pro parádnice: zdejší henna na vlasy je mnohem sytější než ta, která je k dostání u nás!

Zájezd 7 dní all inclusive od 11 600 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden