Můj čas na kafíčko

Ráj uprostřed Atlantiku

Ostrov vhodný pro sportovce i lenochy, pro gurmány, pro bohaté i pro šetřílky, to je Tenerife, největší z Kanárských ostrovů. Chcete na pláž či do přírody? Lákají vás památky? Noční život? Vše tu je!

Původem sopečný ostrov nabízí výjimečně zdravé přírodní prostředí, oceánský vzduch prosycený vůněmi lesů a banánových plantáží, plus horské klima a pláže s jemným, tmavým pískem.

Zdejší městečka, ať už budete kdekoli, projdete i při volném tempu za půl hodinky, leda byste se zastavili v některé z bezpočtu místních osobitých restaurací. Kolorit domečků a křivolakých uliček, vedoucích často z kopce (často prudkého) a hned zas do kopce, doplňují v hlavním městě Santa Cruz na severu ostrova a v Puerto de la Cruz na západním pobřeží krásné barokní katedrály, k velikosti ostrova až nepřiměřené.

Vnitrozemské starobylé město La Laguna sice katedrálu nemá, ale zato se může pochlubit celoročním tanečním festivalem, a všudypřítomná je nadherně bujná květena..

Od katedrály na sopku a do přírody

Doprava po ostrově není náročná, obstarávají ji autobusy, můžete si půjčit i auto či skútr. Vnitrozemí Tenerife se strmě zvedá až k vrcholu Pico de Teide do výšky 3718 metrů, ale i tam se dostanete.

Vede tam totiž od silnice bezpečná lanovka, k jejíž dolní stanici vás z většiny turistických resortů doveze autobus.Nahoře najdete dýmající kráter a skutečnou žhavou lávu, ale větší nebezpečí než vulkán  třetí nejvyšší na světě  představuje proměnlivé počasí, takže svetr a větrovku s sebou.

Vulkán naposledy vybuchl před sto lety, takže žádný strach a trasu si tu vybere každý. V národním parku pod Pico de Teide si lze dopřát normální procházku, celodenní výšlap i náročný trek s průvodcem. Cesty jsou dobře značené.

Něco pro flamedry a spol.

Milovníci zvířat ocení Zoo Loro Parque v Puerto de la Cruz, specializované na papoušky, ale k vidění jsou tu i tygři, šimpanzi, krokodýli, a dokonce i hraví delfíni. O pár kilometrů dál je místo pro romantiky: Mariposario del Drago, kde chovají nádherné motýly.

Jih ostrova láká milovníky nočního života. Oblast se světáckým názvem Playa de las Americas je klasický turistický resort s bazény a plážemi, kam je navezen i jemný písek ze Sahary. Pokud vaši oblíbenou trasu představuje postel-restaurace-pláž-bar a zase postel, jeďte sem.

Tady vám nikdo nebude nadávat za rušení nočního klidu, a nestačí-li vám váš resort, můžete jet na merendu trajektem na další ostrov, menší a zelenější La Gomeru. K pití lze mít víno z místních vinic  čímž zároveň dáváme tip na suvenýr, který si přivézt domů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden