Rajčatová polévka s rýží

Suroviny na 4 porce:

5 lžic smetany

1 bobkový list

2 kuličky nového koření

3–4 lžíce cukru

1 cibule

½ šálku rýže

4 kuličky černého pepře

3 lžíce másla

¼ lžičky tymiánu

2 lžíce hladké mouky

500 g drcených rajčat nebo protlaku

½ lžičky soli

Postup:

V hrnci uvaříme rýži. Cibuli nasekáme a na másle necháme zesklovatět. Odstavíme, přidáme mouku a vypražíme světlou jíšku. Zalijeme asi 0,1 l studené vody, přidáme koření a sůl. Do základu polévky přidáme rajčatový protlak (krájená rajčata, pyré) a dáme opět vařit na mírný oheň. Polévku vaříme 10 minut, pak ji přecedíme do jiné nádoby, osladíme. Nakonec přidáme vařenou rýži a zakápneme smetanou (není nutná). Polévku podáváme teplou.

reklama
reklama