Můj čas na kafíčko

Rajský kus Afriky - Tunisko

Skvělé koupání a odpočinek za dobrou cenu.

Doba letních dovolených se blíží. Pokud ale chcete vycestovat za sluníčkem a koupáním již na začátku června, pak je Tunisko ideální volbou.

Oblíbenou zemí pro letní dovolené je bezesporu Tunisko. Pokud už turisté míří do této země, velmi často volí největší tuniský ostrov Djerbu. Ten s pevninskou částí země spojuje unikátní starověká Římská cesta.

Oblíbená je Djerba

Volí ji především rodiny s dětmi, pokud se tedy chystáte cestovat s vnoučaty, vřele vám tento ostrov doporučujeme. Vhodný je i pro všechny, kteří chtějí na dovolené hodně odpočívat. Velkou předností Djerby jsou zejména kilometry dlouhých pláží s čistou vodou a pozvolným vstupem do moře.

Nejznámější a nejnavštěvovanější pláží je Sidi Mahrez, kterou lemují luxusní resorty. Mimořádně fotogenická je také pláž Sidi Yati, která nabízí i příjemný výhled na maják Taguermess, vyvedený v barvách tuniské vlajky. Kousek od majáku se nachází Djerba Explore Park.

Tato atrakce se pyšní největší krokodýlí farmou ve Středomoří. Nabízí ale také skanzen, muzeum islámského umění, obchůdky a restaurace. Kousek od centra Djerby se nachází také pevnost Borj El Kebir. Pokud ale chcete na dovolenou do Tuniska, samozřejmě nemusíte volit Djerbu.

V blízkosti hlavního města Tunisu se nachází Hammamet, který je rovněž populární a patří mezi nejlépe vybavená prázdninová letoviska celé země. Nádherné písčité pláže se v Hammametu táhnou jihozápadním směrem až do moderního resortu Yasmine i severovýchodním směrem do tradičněji laděného Nabeulu.

Hammamet nadchne

Výhodou je, že v tomto letovisku prožijí příjemnou dovolenou lidé všech věkových kategorií. Pro vaše vnoučata jsou tu připravené oddechové parky Carthage Land či Funny Land.

Pokud si budete chtít udělat výlet do blízkého okolí, pak doporučujeme římské město Dougga, kde najdete Kyklopovy lázně, Attebanovo mauzoleum (velmi stará, ještě fénická stavba) či dům Trojlístku.

Zajímavé je i lázeňské městečko Korbous či El Haouaria, což jsou podzemní prostory pyramidového tvaru, které lze navštívit díky širším bočním vstupům.

Kouzelný kolorit 

Pro milovníky historie je jako stvořené staré město v Hammametu s mešitou Sidi-Gailani a typickým arabským koloritem prodejců a smlouvání s nimi. Jižní část zálivu Hammamet zahrnuje letiště Monastir, ale i jachetní přístav ve středmořském stylu Port El Kantaoui. Zkrátka Tunisko je rajská část Afriky, kde je moc příjemné právě v tento čas zakotvit.

Tuniská kuchyně

Typické pro tuniskou kuchyni jsou aromatické byliny, olivy, maso (skopové, hovězí, ale někde i velbloudí), v přímořských oblastech i ryby a mořské plody. Specialitou je harissa, což je pasta z drcených chilli papriček, česneku, směsi koření a olivového oleje. Hodně se konzumuje také kuskus, který se podává s kousky masa a zeleninou.

Hodně se tu jí i tajine, což je zapečené sekané maso s vejci, zeleninou a sýrem a připomíná naši omeletu. Pokud máte raději lehčí pokrmy, pak vyzkoušejte méchoui, což je salát z grilované zeleniny ochucený česnekem, koriandrem a římským kmínem.

Pro milovníky sladkého doporučujeme různé dezerty plněné datlemi, oříšky, mandlemi či sušeným ovocem. Místní sladkosti jsou sladké a aromatické, často máčené v cukrovém sirupu a kořeněné extrakty z růží či pomerančových květů. Z nápojů se tu často pijí vína, ale i datlové a fíkové pálenky. Milovníci piva nejčastěji dostanou Stellu či Celtiu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden