Můj kousek štěstí

Rajský ostrov Mauricius

Korálové útesy, podmořské vodopády, deštné pralesy, věčné slunce a nekonečné pláže...

Velká exotika nedaleko Madagaskaru. Jemný písek širokých pláží, luxusní hotely uprostřed palmových hájů, teplé počasí po celý rok a průzračné vody Indického oceánu.

Mauricius není zrovna za rohem a ne všichni si mohou dovolit naplánovat návštěvu tohoto ostrova. Vydejte se tak s námi − někteří alespoň v představách − na překrásné místo, které leží v tyrkysově modrých vodách Indického oceánu nedaleko Madagaskaru u východního pobřeží Afriky.

Ve skutečnosti se jedná o několik ostrůvků, které vás nadchnou přírodní krásou. Pokud tento zemský ráj navštívíte, čekají vás nekonečné, bílé pláže se sametově jemným pískem, ale také mnohé zajímavosti, jak přírodní, tak historické.

Smaragdovým klenotem a oázou klidu jsou zejména deštné pralesy v rezervaci Île aux Aigrettes. Turisticky zajímavá je také hora Le Morne, na kterou se dostanete poměrně snadno autem z hlavního města Port Louis. V metropoli si nenechte ujít také návštěvu zdejší čínské čtvrti, muzea Blue Penny, kde jsou k vidění nejdražší známky světa, a zdejší trhy, na kterých koupíte vše.

Země sedmi barev

Chamarel patří mezi povinné návštěvy každého, kdo na ostrov zavítá. Nebudete věřit vlastním očím, jaká barevná kouzla příroda vytvořila. Je to hotová duhová země.

Jednu z nejoblíbenějších atrakcí tu tvoří i stejnojmenný vodopád. Značnou koncentraci nekonečných plantáží, deštných pralesů, pláží a vodopádů můžete obdivovat také ve zdejších národních parcích.

Nejpopulárnější je Black River, kde můžete spatřit i ptáky, kteří nežijí jinde, než na Mauriciu. V parku je vyhlídka u vodopádů Alexandra, ze které je překrásný výhled na celé jižní pobřeží ostrova.

Pokud budete mít po procházce krajinou chuť na něco netradičního, zamiřte do parku La Vanille a navštivte restauraci „U hladového krokodýla“. Tady servírují krokodýlí maso na nejrůznější způsoby. Krokodýlí steak chutná jako mladé vepřové.

Podmořský vodopád

A kam se vypravit za nejkrásnější zátokou? Říká se jí Blue Bay. Čeká vás tu krajina s tropickou vegetací, bělostnými plážemi a azurovými vodami. Součástí zátoky je i stejnojmenné turistické středisko.

Během pobytu v Blue Bay stojí za to navštívit přírodní rezervaci Blue Bay Nature Reserve, jejíž součástí je krásný kokosový ostrůvek Ilot des Deux Cocos. Najdete zde ale i nejstarší botanickou zahradu jižní polokoule Pamplemousses.

Mezi největší její skvosty patří obrovské vodní lilie a palma Talipot, která rozkvétá jednou za 60 let. Pokud zrovna nebudete mít to štěstí a palmu kvést neuvidíte, nezoufejte! V zahradě jsou stovky dalších exotických rostlin a 80 druhů jiných palem.

Protože je ostrov převážně hinduistický, najdete tu i Buddhy všech velikostí. Nejposvátnějším místem je jezero Grand Basin v kráteru vyhaslé sopky, kde se pořádají poutě a různé rituály.

Bájný pták Dodo

Určitě si kupte na památku sošku ptáka Dodo. Tento vyhynulý pták je neoficiálním „logem“ Mauricia. U nás je nazývaný blboun nejapný.

Byl velký, měřil téměř metr, nelétal a vyhubili ho námořníci na konci 17. století. Pro námořníky plavící se Indickým oceánem, kteří celé měsíce jedli jen mořské ryby, bylo jeho maso vítaným zpestřením jídelníčku.

Dovolenou letecky na 9 dní se snídaní ve čtyřhvězdičkovém hotelu pořídíte již od 27 200 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden