Můj kousek štěstí

Rakytník chrání vaše zuby před paradontózou

Kytička, která se už ve starověku používala při léčbě žaludku, jater, dýchacích cest, revmatismu a hnisavých ran na kůži.

Staří Řekové jej využívali pro výjimečné regenerační účinky zejména v kosmetickém odvětví – především na vlasy. Východní medicína doporučuje vytlačenou šťávu z rakytníku zejména na léčbu nechutenství a k potírání kůže při popáleninách nebo při dlouhém slunění. Rakytník můžete používat jak vnitřně, tak zevně. Je to přírodní koncentrát mastných kyselin s velkým množstvím vitaminů – E, F, P, K, A, B a C. V rakytníku najdete také karoten, kterého obsahuje dokonce mnohonásobně více než mrkev a dýně. Vitamin E v něm obsažený je významným antioxidantem. Rakytník posiluje organismus a má také antidepresivní a antistresový účinek. Využijete jej rovněž při rýmě, zánětu dutin, při hemoroidech, ekzémech a akné. A můžete jej použit také při zánětech dásní a paradontóze.

Příloha k jídlu

Rakytník si své léčivé vlastnosti dokáže udržet několik let. Jestliže se rozhodnete rakytník zmrazit, pak jeho léčivé schopnosti budete moci využít i za 2 až 3 roky. Plody a dužinu je lepší sušit, mrazit a někteří jistě nepohrdnou pálenkou z rakytníku nebo vínem. Z dužiny pak můžete připravovat různé šťávy a džusy, marmelády či pyré. A to jak samostatně, tak s různými druhy ovoce nebo zeleninou. V Rusku se rakytník používá jako příloha k jídlu spolu s rozetřeným česnekem. Toto spojení bylo skvělou ochranou před viry. Rakytníkový čaj můžete připravovat jak ze sušených, tak i z čerstvých listů. Dávkování je snadné. Na čtvrt litru vody postačí čajová lžička listů. Diabetici si mohou přidávat listy borůvky.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden