Moje sladké tajemství

Rakytník, imunita v našich rukou

Podzimní plískanice vytvářejí ideální prostředí pro spoustu zdravotních neduhů. Je proto velmi důležité, nejlépe přirozenou cestou, posilovat náš imunitní systém. A v tom nám pomůže rakytník řešetlákový

Sibiřský zázrak , rakytník řešetlákový, používaly už starodávné národy k léčbě všelijakých nemocí. Záznamy o jeho účincích sahají až do starého Řecka, kde mu říkali „Třpytící se kůň“. Už tehdy si totiž lidé všimli, že koně, kteří ho spásali, měli neobyčejně zdravou a krásnou srst.

Je to trnitý, rozvětvený keř, který dorůstá 2 až 4 metry. Původně se pěstoval hlavně v Číně, Nepálu, Indii a na Sibiři. V současné době jeho obliba stále stoupá a tak se rozšířil po celé Evropě. I u nás v Čechách.

Nečekejte do zimy

Kvete sice nevýrazně, jeho plody však nepřehlédnete. Jsou to malé šťavnaté bobulky oranžovo červené barvy. Jejich chuť, která se pohybuje od sladké po trpkou, závisí na pěstované odrůdě.

Plody dozrávají od konce léta do podzimu a protože neopadávají. Počkají na nás, dokud je neobereme. To můžeme udělat i v zimě, ale to už nebudou sladké.

Léčí i zkrášluje

Plody rakytníku mají vysoký obsah vitamínu C a uvádí se, že k pokrytí denní spotřeby tohoto vitamínu postačí pouhá jedna jejich bobulka.

Rakytník je dále bohatý na vitamíny B1 a B2, K a E a na kyselinu listovou. Obsahuje rovněž velké množství karotenů, které se nesnižuje ani zamrazením. Plody rakytníku můžeme konzumovat rovnou čerstvé nebo z nich vyrábět různé šťávy, džemy, sirupy a čaje. Pustit se můžeme i do přípravy domácích alkoholických nápojů, jako jsou likéry a vína, nebo drobných bonbónů a lízátek. V současné době si můžeme v obchodech zakoupit i kosmetické přípravky obsahující léčivý rakytník.

Oranžový poklad

Rakytník posiluje imunitní systém, léčí dýchací cesty, tlumí bolest, regeneruje a podporuje funkci jater, léčí revmatická onemocnění a dnu. Také zabraňuje vypadávání vlasů a podporuje jejich růst.

Je velmi zajímavé, že dosud nebyly zdokumentovány žádné jeho vedlejší účinky. Ale i tak dodržujme známé „všeho s mírou“..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden