Můj čas na kafíčko

Rázlovou pronásleduje těžká nemoc! Zničilo jí život vězení?

Se zdravím na tom není vůbec dobře. Prožila si doslova peklo. Jak je na tom dnes? A splní si svůj velký sen?

Už od mládí trpí Regina Rázlová (68) bipolární poruchou, kvůli které se několikrát pokusila o sebevraždu. Pak přišlo obvinění z tunelování vlastní firmy, roztroušená skleróza a vězení. Každou jinou ženu by to vše zlomilo. Jak s osudem bojuje ona?  

Chronický zánět horních cest dýchacích ji už od podzimu minulého roku nedovoluje zapojovat se do společenského života a pracovních povinností. Jak se má dnes herečka Regina Rázlová (68), která strávila rok ve vězení kvůli slavné kauze Skloexport? A jaký má vztah se svým bývalým manželem Olivou, se kterým se nenáviděli celých třicet šest let? Její závislost na prášcích jí dodnes poznamenává každodenní život, ale bez nich by nemohla fungovat. Osud jí totiž zasadil hned několik tvrdých ran.

Plánuje čtvrté manželství?

Prožila celkem tři manželství. Nejprve si vzala za manžela Petra Štěpánka (67), pak Petra Olivu (73) a nakonec našla svého vyvoleného i v architektovi Jindřicha Jantary, který ale v prosinci 2012 podlehl rakovině. S Olivou se ale rozešli ve zlém a celých 36 let se k smrti nenáviděli. Dlouho si Oliva myslel, že je otcem Regininých dvou dětí, Lukáše (42) a Adély (39). Ta ale nakonec přiznala, že s ním má jenom dceru Adélu. Jenže Adélce byl necelý rok, když Oliva svou manželku a dceru opustil. A tomu mu Rázlová nikdy neodpustila. Mužská srdce ale nelámala jen za dob své největší krásy, ale i v pozdějším věku. Před dvěma lety se málem vdávala po čtvrté. Při natáčení detektivky Případy 1. oddělení se prý zakoukala do svého kolegy Bolka Polívky (66). Naštěstí se ale nehnala do ničeho po hlavě. „Ženám mého věku už sluší pořádně rozvážit takový krok. Nechávám si už čas na rozmyšlenou,“ prozradila Rázlová. Nakonec z toho nic nebylo. Asi se bála, že by jí osud uštědřil další ránu.

Celých 36 let spolu vůbec nemluvili!

Jak přežila vězení?

Životních nezdarů herečka utrpěla kromě třech ukončených manželství ještě několik. Tím nejhorším, který ji poznamenal na celý život, byla kauza Skloexport. Rázlovou soud obvinil z toho, že bývalého libereckého exportního giganta vytunelovala. Údajně měla ukrást půl miliardy korun. Rázlovou, tehdy předsedkyni představenstva Skloexportu, obvinili ze zneužívání informací v obchodním styku a návodu k poškozování věřitele. Stejně jako jejího syna a otce Stanislava Rázla (+79), který ale zemřel ještě předtím, než na celý soudní proces došlo. To herečka neunesla a začala mít psychické problémy. Vyšetřování celé kauzy muselo být přerušeno. Nakonec až v roce 2009 došlo k rozuzlení. Osvobodila ji amnestie. Soud nikdy oficiálně její vinu ani nevinu nepotvrdil. A tak si možná až do konce života v sobě ponese něco, o čem její okolí možná nemá ani tušení. To už ale bylo potom, co si Rázlová prošla skutečným peklem. O zážitcích z vězení dokonce napsala i knihu. „Stejně jako vy se snažíte zachraňovat naši zemi tím, že se angažujete v boji proti korupci, já jsem se snažila zachraňovat české sklo. A pak se může stát, že jednoho dne zastaví u vašeho domu auto s nějakými pány jako ze Solženicyna, odvezou vás a vy nevíte proč,“ stěžuje si herečka. Nakonec dostala od ministerstva spravedlnosti omluvný dopis, ve kterém stálo, že byla nespravedlivě trestně stíhána. Jenže nějaký dopis jí těch několik měsíců strávených ve vězení už nevrátí. Ani nenahradí.

Je snad rodina prokletá?

S podvodem neměla problém ale jen sama Rázlová, ale také její bývalá snacha Barbora. V roce 2011 podnikatelka údajně zpronevěřila přes jeden milion korun z firmy Semper Production, kde byla zároveň i jednatelkou. „Je to pomsta bývalého manžela Lukáše,“ nechala se slyšet Rázlová. Nic platné jí to ale nebylo. Bývalý muž to popřel, uvedl, že v případu vůbec nefiguruje a navíc nebyl ještě za nic souzený. „Ta slova jsou msta ze strany mé bývalé manželky,“ nechal se slyšet. Nakonec dostala Barbora Rázlová třiceti měsíční podmínku s odkladem na tři roky a pokutu sto tisíc korun. Zdá se, že je rodina Rázlů skutečně prokletá, co se týče obvinění z finančních podvodů.

Oliva si myslel, že má dvě děti. Jeho ale byla jen dcera.

Bez prášků už nemůže být

Od té doby, co Rázlová zkusila, jaké to je být trestancem, bere prášky na spaní. Přiznala se, že jinak by neusnula. „Od vězení neexistuje večer, kdy bych nešla do postele se svým báječným přítelem stilnoxem,“ odtajnila. I sami lékaři potvrdili, že má od té doby dost chatrné zdraví. Do toho všeho se opět ozvala její zákeřná bipolární porucha, kterou trpí už od mládí. A navíc ještě ve vězení dostala další zákeřnou nemoc. „Když jsem konečně vyšla z vězení, prala jsem se už i s roztroušenou sklerózou. Tu jsem dostala ve vazbě. Původcem je mozkový vir,“ přiznala herečka. A ačkoliv její vinu soud nepotvrdil a dokonce se omluvil, není jí to nic platné. „Jsem ale ráda, že mohu ještě hrát. Jeviště mi chybělo moc a moc,“ promluvila o jedné ze svých lásek Rázlová.

Co teď bude dál?

V dnešní době na tom ale se zdravím není o moc lépe. Od podzimu minulého roku už byla pětkrát na antibiotikách a to kvůli chronickému zánětu horních cest dýchacích. Od března sice dává herecké kurzy v divadle Ungelt, ale nic víc už podle známých nezvládá. Uvidíme ji ještě v nějaké větší filmové nebo seriálové roli? Nebo se na ní životní tragédie podepsaly natolik, že už nenajde sílu věnovat se něčemu většímu? Možná je pravděpodobnější, že si spíš najde muže, který jí bude stát po boku a věnovat jí všechnu svou lásku. Po tom všem, čím si prošla, si poklidný důchod jistě zaslouží.

Řezala si žíly a polykala prášky. Naštěstí jí osud ale smrt nedopřál.

Několikrát se pokusilo o sebevraždu!

Jedna z nejkrásnějších českých hereček sedmdesátých let minulého století celý život trpí maniodepresemi. K tomu všemu dostala roztroušenou sklerózu a tak bere silné léky. Ty si ovšem časem začala údajně dávkovat podle svého. A tak přišel pokus o sebevraždu. Jenže nebyl první. Už jako mladá se pokusila spáchat sebevraždu tím, že si podřezala žíly. Naštěstí to nevyšlo. Podle jejího známého se o sebevraždu pokusila celkem třikrát a za všechno mohly deprese. A ani dnes není ještě úplně v pořádku. Bez psychiatrů by údajně už žít nedokázala. Třetí pokus o sebevraždu snad ale už nikdy nepřijde.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden