Moje šťastná hvězda

Recepty z jarních bylin

Teď už víte, s jakými bylinkami se na jaře nejčastěji setkáte. Teď vám ještě poradíme, jak je upotřebit v domácí léčbě. Některé jsou totiž vhodné k spíše přípravě čaje, z jiných si zase můžete uvařit vynikající sirup.

Pampeliškové víno proti horečce

Kořeny pampelišek důkladně omyjte, nadrobno nakrájejte a vložte do 1 l bílého vína. Nechte louhovat alespoň 3 dny a potom přeceďte do čisté lahve. Při horečce užívejte 100 ml nápoje každou hodinu.

Podbělový sirup proti kašli

Alespoň 200 podbělových květů spařte 1 l vroucí vody a nechte v nádobě odpočívat do druhého dne. Potom přeceďte, přidejte 1 kg cukru a šťávu ze 2 citronů. Směs za stálého míchání pomalu vařte dokud nezhoustne. Ještě teplé plníme do uzavíratelných sklenic.

Čajová směs proti kašli

Smícháním stejného dílu květů prvosenky, plodů fenyklu, natě mateřídoušky a listu slézu získáte výbornou směs proti kašli. Pak už jen 1 lžíci této směsi přelijte šálkem vroucí vody a nechte několik minut louhovat.

Očistný sirup

Svaříte 40 výhonků kopřiv 1,5 litru vody s 1 chemicky neošetřeným citrónem. Přeceďte, přidejte 1,5 kg cukru a uvaříme hustý sirup, do kterého vmíchejte šťávu ze 3 citrónů. Pak stočte do lahví a užíváme 1 měsíc 4 lžíce denně.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden