Řecká musaka s lilkem

Musaka je jídlo, které nadchne snad každého. Zapečené brambory, lilky a mleté maso oživí nevšední koření – skořice a římský kmín.


Ingredience:


6 lžic olivového oleje


2 menší cibule


300 g mletého hovězího masa


špetka mleté skořice


špetka drceného římského kmínu


2 lžičky sušeného oregana


3 stroužky česneku


plechovka konzervovaných rajčat


červené víno


sůl, pepř


2 menší lilky


6 brambor


2 lžíce másla


2 lžíce hladké mouky


100 ml mléka


100 ml smetany ke šlehání


špetka mletého muškátového oříšku


30 g parmazánu


Postup:


1. Na 5 lžících oleje opečte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte maso, opečte ho několik minut ze všech stran a přidejte koření a prolisovaný česnek. Nakonec přidejte rajčata, osolte, opepřete, promíchejte a podlijte vínem. Přiklopte poklicí a nechte na mírném plameni cca půl hodiny probublávat.


2.Rozpalte troubu na 180 °C. Nakrájejte na cca centimetrové plátky omyté lilky, osolte je a dejte na plech na pečicí papír na 20 minut péct do trouby. Zatímco se pečou lilky, oškrábejte brambory a také je nakrájejte na plátky (tenčí, cca 3 mm).


3. Do zapékací misky vytřené zbylým olivovým olejem narovnejte vrstvu brambor, osolte je, na ně dejte vrstvu masové směsi a tu poklaďte plátky lilků. Vrstvy opakujte, dokud máte suroviny. Horní vrstva by měly být brambory. Dejte péct přikryté poklicí nebo alobalem na 45 minut do trouby rozehřáté na 150 °C nebo 170 °C.


4. V kastrůlku rozehřejte 2 lžíce másla, opečte na nich mouku na velmi světlou jíšku, tu pak zalijte studeným mlékem a smetanou, ochuťte oříškem a nechte projít varem. Přidejte sýr, lehce promíchejte, než se rozpustí. Bešamel má být řídký, aby se dal nalít na musaku.


5. Po 45 minutách pečení musaku zalijte bešamelem a dejte do trouby na dalších 20 minut, teplotu zvedněte na 180 °C  (pokud používáte horkovzduch), jinak na 200 °C. Pečte už odkryté. Výsledkem by měla být pěkně zlatavá vrstva na povrchu. Nechte vychladnout.

reklama
reklama

Komentáře