Řecká musaka s lilkem

Připomeňte si vůni Řecka a arabských zemí v podobě lahodné musaky plné čerstvé zeleniny a šťavnatého masa.

Suroviny na 4 porce - 3 menší lilky - 500 g mletého masa - 1 cibule - 3 stroužky česneku - 300 g rajčat - 200 ml červeného suchého vína - 2 lžíce rajčatového pyré - 1 lžička cukru - bobkový list - mletá skořice - olivový olej - sůl, pepř

Na bešamel - 600 ml mléka - 70 g másla - 70 g hladké mouky - 2 žloutky - muškátový oříšek - 80 g strouhaného parmezánu

Postup

1. Lilky omyjte a nakrájejte na asi 1 cm široká kolečka. Osolte je z obou stran a nechte 20 minut vypotit. Na pánvi rozehřejte olej a kolečka lilku opečte z obou stran dozlatova. Odložte je na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.

2. Na jiné pánvi rozehřejte olej a osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přihoďte nasekaný česnek a nechte jej rozvonět. Přidejte mleté maso, dobře jej rozmělněte a nechte opéct. Přidejte nakrájená rajčata a zalijte vínem.

Přidejte rajčatové pyré, cukr i všechno koření. Vše promíchejte a nechte dusit 30 minut za občasného míchání. Osolte a opepřete.

3. V hrnci rozehřejte máslo, pak přisypte mouku. Rychle rozmíchejte a po troškách přilijte mléko. Stále míchejte a přidejte špetku muškátového oříšku. Odstavte z plotny a vmíchejte rozkvrdlané žloutky.

4. Do zapékací mísy dejte vrstvu masa, lilku a bešamelu a stále opakujte. Vršek posypte parmezánem. Pečte 35 až 40 minut při 180 °C.

reklama
reklama