Řecké Souvlaki

Suroviny na 4–6 porcí:

1 kg libového vepřového masa

4 lžíce olivového oleje

2 lžíce červeného vinného octa

4 lžíce citronové šťávy

3 stroužky česneku

1 lžička soli

špetka pepře

½ lžičky tymiánu

½ lžičky oregana

čerstvá petrželka

špejle

Postup:

Namočíme špejle. Maso nakrájíme nejprve na silnější přibližně stejné kostky. V míse smícháme všechny ingredience, přidáme maso a necháme aspoň 6 hodin marinovat. Rozpálíme gril. Napíchneme maso na namočené špízy a grilujeme, než maso získá pěknou barvu.

Během grilování špízy s masem otočíme jen jednou. Podává se přímo na špejli, nebo s oblohou a omáčkami v pita chlebu.   Extra tip:  K hotovému jídlu podávejte okurkový salát á la tzatziki. Oloupanou okurku nakrájejte na kolečka.

V misce nařeďte šlehačkou zakysanou smetanu, osolte, opepřete a přidejte drcený česnek. Přidejte nasekaný kopr, nebo pažitku. Do misky vložte plátky okurky a vše dobře vychlaďte. Můžete posypat nasekanými vlašskými ořechy.

.

reklama
reklama

Komentáře