Moje sladké tajemství

Red velvet cupcakes

Když ve 20. letech minulého století v jednom z newyorských hotelů vznikl červený sametový dort, jeho popularita se velmi rychle rozšířila do celého světa. Není divu, rudý korpus, který je díky podmáslí krásně nadýchaný, doplněný svěžím krémem z čerstvého sýra, je prostě božský!

Suroviny:

 125 g hladké mouky

 ½ lžičky prášku do pečiva

 ½ lžičky jedlé sody

 ¼ lžičky soli

 1 lžíce kakaa

 60 g másla

 150 g cukru krupice

 ½ lžičky vanilkového extraktu

 120 ml podmáslí

 1 vejce

 červené potravinářské barvivo

 ½ lžičky jablečného octa

Na krém:

 125 g mascarpone

 125 g sýru Philadelphia nebo Lučina

 150 ml smetany na šlehání

 50 g moučkového cukru

 ½ lžičky vanilkového extraktu

Krok za krokem:

1. Ve velké míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva, kakaem a solí. V další míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do světlé, nadýchané pěny. Do směsi zašlehejte vejce a vanilkový extrakt, až vznikne hladká hmota.

2. Do hrnku nalijte podmáslí a smíchejte s pár kapkami potravinářského barviva. Do mísy s vaječnou pěnou postupně přisypávejte moučnou směs a po troškách přilévejte obarvené podmáslí. V hrnku smíchejte jedlou sodu a ocet. Buďte připraveni na to, že vypění, raději proto hrnek držte nad mísou. Sodu s octem pak rychle vmíchejte do těsta.

3. Do plechu na muffiny vložte papírové košíčky a těsto do nich rovnoměrně nadávkujte. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 18–20 minut.

4. Po upečení nechte muffiny asi 10 minut vychladnout ve formě a potom je opatrně překlopte na pečicí mřížku. Zatímco chladnou, připravte si krém.

5. Mascarpone vyšlehejte společně s cukrem a vanilkovým extraktem, přilijte smetanu a nejprve pomocí stěrky lehce promíchejte. Pak pomocí šlehače pomalu vyšlehejte na pevný krém.

6. Krém přendejte do cukrářského sáčku a ozdobte jím vychladlé muffiny. Dozdobte je ovocem a podávejte.

Tip:

Část potravinářského barviva můžete nahradit šťávou z červené řepy. Ta zajistí také správnou vlhkost těsta.

Vláčné cupcakes s vanilkovým krémem

Pokud jste cupcakes ještě nikdy nepřipravovala a ráda byste začala s něčím jednoduchým, máme tu pro vás recept na základní těsto, které je hotové raz dva. S vanilkovým krémem můžete experimentovat, lze do něj přidat ovoce, čokoládu nebo třeba skořici.

Suroviny:

 250 g hladké mouky

 100 g cukru

 2 lžičky prášku do pečiva

 špetka soli

 vanilkový cukr

 2 vejce

 200 ml mléka

 85 g másla

Na krém:

 250 gramů mascarpone

 100 g cukru moučky

 2 lžičky vanilkového extraktu

 120 ml smetany ke šlehání

Postup:

✔ V jedné míse smíchejte oba cukry, prášek do pečiva, prosátou mouku a sůl. Ve druhé prošlehejte vejce s mlékem a vychladlým rozpuštěným máslem. Dobře promíchejte. Těsto dávkujte lžící do plechu na muffiny vyloženého papírovými košíčky.

✔ Neplňte je až po okraj, těsto při pečení poměrně dost vyběhne. Pečte zhruba 20–25 minut při 180 °C. Zatímco se muffiny pečou, připravte si krém. V jedné míse vyšlehejte smetanu dotuha.

V druhé míse smíchejte mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem. Vyšlehejte do hladkého krému a pomalu stěrkou přimíchejte šlehačku. Krém vložte do cukrářského sáčku a zdobte jím vychladnuté muffiny. Na závěr je dozdobte ovocem, čokoládou nebo jedlými květy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden