Můj kousek štěstí

Řekněte sbohem třepícím se nehtům

Ruce a nehty jsou naší vizitkou, není proto divu, že se o ně snažíme co nejlépe pečovat . Může se ale stát, že i přes veškerou naši snahu začnou nehty slábnout, lámat se a třepit. Co v takovém případě dělat? Poradíme vám!  Nehty jsou do jisté míry zrcadlem našeho zdravotního stavu. Podle jejich vzhledu se dá totiž poznat, jestli našemu tělu něco neschází nebo nemá něčeho nadbytek. Lámavost, třepení, skvrny na nehtech, nepřirozená barva, rýhy či výstupku patří mezi obvyklé nemoci. S nastupujícím podzimem ubývá sezonního ovoce a zeleniny a zároveň také značného množství slunečních paprsků, vinou čehož se může i kvalita naší kůže a nehtů začít zhoršovat. Na podzim a v zimě bychom měli stravu obohatit zejména o olivový a sezamový olej, ořechy, ryby a slunečnicová semínka. V neposlední řadě pak také o potraviny obsahující dostatek železa a vitaminů B a C. Chceme-li krásné nehty, je nutné dbát na pestrou a vyváženou stravu.

Až moc vitaminů

Jak už bylo naznačeno, lámavost a štěpení nehtů patří mezi nejčastější negativní změny na nehtech. Je ovšem třeba uvést, že lámavost neznamená to, že se nám občas ulomí nehet, pokud třeba o něco zachytíme nebo prstem narazíme. Lámavost totiž označuje nemoc a její nejpravděpodobnější důvod bývá přehlcení multivitaminy, případně dlouhodobým popíjením jednoho typu minerálky. Někdy bývá dokonce průvodním jevem anorexie – hladovění. Řešení je jednoduché, stačí skoncovat se zažitými stravovacími rituály a více se soustředit na pestrou skladbu našeho jídelníčku.

Chraňte se rukavicemi

Pokud chceme mít krásné nehty, neměli bychom podceňovat prevenci, která spočívá v ochraně rukou a nehtů. Během úklidu nebo při práci se saponáty či jinými odmašťujícími prostředky je vhodné použít gumové rukavice. Při zvýšené lámavosti nehtů je také nutné nejen ruce, ale i celou nehtovou ploténku pořádně promastit. Při větším poškození nehtu jsou vhodné olejové zábaly nebo koupele prstů ve vlažném oleji a následné promasírování.

Bolestivé záděry a třepení

Třepení nehtu poznáte snadno, objevuje se podélně, případně po straně nehtu a bývá často doprovázeno záděrami na kůžičce kolem nehtu. Jedná se o jev, který je následkem nedostatku vitaminů v našem těle. V některých případech může být dokonce na vině změněná funkce štítné žlázy. Chcete-li své krásné a pevné nehty zpět, zaměřte se na jídelníček a obohaťte ho o minerály, jako jsou zinek, vápník, hořčík a křemík. Nezapomeňte ani na vitamin B. Doporučujeme také omezit pití kávy, alkoholu a konzumaci cukru a bílé mouky. Zmíněné pochutiny totiž zbavují organismus vitaminů a důležitých minerálů.  .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden