Moje šťastná hvězda

Řepík lékařský na všechny trable

Vždyť už naše babičky říkaly, že zatímco heřmánek tiší, tak řepík léčí. A měly dozajista pravdu. V Německu se řepíku lékařskému pro jeho účinky dokonce říká královská bylina. Už tento název naznačuje, jak moc si naši sousedé této bylinky váží.

O jeho zázračných léčivých účincích by se daly vyprávět celé romány. A nejen o nich. Řepík se používal už ve starověkém Řecku a Egyptě k odvrácení zlých energií a k ochraně před zlými duchy. Řekové si z něj vyráběli velmi účinnou mast na válečná zranění.Nasušený se zašíval do polštářů, protože pomáhal přivolat spánek.

Má protizánětlivé účinky

Žlutě kvetoucí řepíkovou nať můžete sbírat od počátku června až do srpna a nasušit si ji do zásoby. Pokud nemáte možnost obstarat si řepík ve volné přírodě, anebo si na jeho sběr netroufáte, je celoročně k dostání v lékárnách.Nic vám tedy nebrání ve vyzkoušení všech jeho blahodárných účinků. Řepík vám může pomoci především při poruchách ledvin, jater a močového měchýře. Také při syndromu podrážděných střev a je výborný i při žlučníkových obtížích.Má protizánětlivé a vysušující účinky a tím napomáhá k rychlejšímu hojení ran. Pomáhá uzdravovat sliznici při zánětech v krku, ústech a hrtanu. Lidé, kteří při svém povolání hodně hovoří, zpívají a celkově mají hodně přetížené hlasivky, by měli denně preventivně kloktat řepík.

Pomůže při revmatismu

Zkrátka tato zdánlivě skromná bylinka vám může pomoci i při revmatismu, chudokrevnosti a potížích se žaludkem. Pokud vás trápí chronické srdeční, plicní nebo střevní obtíže, dopřejte si 3krát denně čaj připravený z řepíku.Vždyť pro své svíravé účinky a množství léčivých látek v sobě obsažených patří řepík mezi naše nejlepší a nejúčinnější léčivé byl i n k y vůbec. A ten nejjednodušší recept ze všech? Sušený řepík pomelte na jemný prášek a pak ho po 1 kávové lžičce 2krát denně přidávejte do nápojů.Pročistíte si tak játra a žlučník a celkově zlepšíte trávení. Naučte se používat řepík ve formě čaje, koupele nebo masti. Ať tak či tak, uvidíte, že vás nikdy v účincích nezklame.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden