Moje sladké tajemství

Řepík lékařský umí zahánět zlé duchy

Už naše babičky říkaly, že heřmánek tiší a řepík léčí. A měly dozajista pravdu. V Německu se Řepíku lékařskému pro jeho účinky říká dokonce královská bylina.

A už tento samotný název naznačuje, jak moc si této skromné bylinky naši němečtí sousedé váží. O jejích zázračných účincích na zdraví by se totiž daly vyprávět celé romány.

Lekce z historie

Už ve starověkém Řecku a Egyptě používali řepík mágové k odvrácení záporných energií a k ochraně před zlý- SMS seznamka mi duchy. Řekové si z něho vyráběli mast na válečná zranění. Nasušený se zašíval do polštářů, protože pomáhal přivolat spánek. Žlutě kvetoucí nať této bylinky můžeme sbírat od června až do srpna a sušit si ji do zásoby. Pokud nemáme možnost si řepík obstarat ve volné přírodě, anebo si netroufáme, je celoročně k dostání v lékárnách. Nic nám tedy nebrání ve vyzkoušení všech jeho blahodárných účinků.

Řepík vypadá podobně jako řepka.

Kde pomáhá?

Pomoci nám může především při poruchách ledvin, jater a močového měchýře. Také při syndromu podrážděných střev. Je výborný při žlučníkových obtížích. Má protizánětlivé a vysušující účinky a tím napomáhá k rychlejšímu hojení ran. Pomáhá uzdravovat sliznici při zánětech v krku, ústech a hrtanu. Lidé, kteří při svém povolání hodně hovoří a mají přetížené hlasivky, by měli denně preventivně kloktat řepík. Tato zdánlivě skromná bylinka nám může pomoci při revmatismu, chudokrevnosti a potížích žaludku. Třikrát denně jeden šálek čaje z řepíku nám může pomoci při chronických obtížích s rozšířeným srdcem, potížích se střevy, či s rozedmou plic.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden