Můj kousek štěstí

Réunion, vaše dovolená snů

Malebná údolí s vodopády, vysoké hory porostlé zelení, deštné pralesy a lávová pole

Víte, co jsou Maskarény? Ostrovy v Indickém oceánu jen kousek na východ od Madagaskaru. A mezi ty nejkrásnější patří ostrov Réunion.

Je jedním z nejvzdálenějších ostrovů Evropské unie. Patří totiž Francii. Jeho hlavními obyvateli jsou tedy Francouzi a v menší míře potomci afrických otroků.

Dalšími ostrovy v jeho blízkosti jsou turisticky populární Mauricius a méně známý Rodriques. Na Réunionu sice nenajdete dlouhé kilometry překrásných pláží, ale zato naprosto úžasnou tropickou přírodu, která tvoří více jak polovinu ostrova.

Ačkoli se ostrov nachází daleko, uprostřed oceánu, je skvělou volbou pro exotické začátečníky, protože tu platí stejné podmínky jako pro cestování v EU, platí se tu eurem a vše je tu přehledně značeno. Na ostrov je možné díky příznivému klimatu cestovat celoročně.

Paříž Indického oceánu

Nejvyšší horou ostrova je Piton des Neiges, která je vysoká tři tisíce metrů. Zajímavější pro vás ale jistě bude o něco menší, zato stále velmi čilá, sopka Piton de la Foumaise. V okolí sopky se nacházejí vyhlídky, z nichž můžete vulkán bezpečně pozorovat.

Pokud si chcete dopřát vskutku jedinečnou podívanou, můžete si vulkán prohlédnout i z vrtulníku. Soukromé vyhlídkové lety na ostrově nabízí hned několik společností. Dechberoucí zelení, kterou ostrov nabízí, se pokocháte v údolí Cirque de Mafate.

Při prozkoumávání ostrova zavítejte i k hrobu afrického bandity, který byl v roce 1901 odsouzen za čarodějnictví. Toto místo se jmenuje  Grave of Le Sitarane. Za návštěvu určitě stojí krásné městečko Hell-Bourg, kde jsou nejen zajímavé památky a zahrady, ale také horké prameny.

Během návštěvy ostrova nesmíte vynechat ani hlavní město Saint Denis. Zde vás čeká mnoho památek – včetně různých kostelů, a to jak křesťanských, tak těch hinduistických.

Město je tak krásné, že si vysloužilo přezdívku Paříž Indického oceánu. Pokud se chcete s Réunionem seznámit opravdu důkladně, navštivte muzeum Musée Léon Dierx v biskupském paláci.

Termály a vodopády

Dalším významným městem je Cilaos, ležící ve vnitrozemí ostrova. Město je oblíbeným výchozím bodem pro výlety do réunionských hor. Vypravit se odsud můžete i k slavným vodopádům Cascade de Bras Rouge.

Kromě toho je Cilaos také vyhledávaným lázeňským městem. Jsou zde termální lázně a zdejší vodě jsou připisovány nejrůznější léčivé vlastnosti. Velmi zajímavou stavbou je kostel Notre Dame des Laves v obci Piton Sainte Rose.

Kostel se proslavil zázrakem, který se stal v roce 1977, kdy vybuchla nedaleká sopka. Zdálo se jisté, že žhavá láva kostel zničí. Proud tekoucí lávy se však nečekaně zastavil přímo před kostelem.

Byl to prý boží zázrak, jak lidé věří dodnes. Pokud cestujete za odpočinkem, na západním pobřeží ostrova naleznete oblíbené pláže Plage des Roches Noires a Plage de Boucan Canot.

Réunion je zkrátka tropický ráj s evropskými standardy, v jeho prostředí se budete cítit jako doma a přitom se nebudete nudit a objevíte mnoho zajímavých míst. V jednu chvíli můžete relaxovat na krásné pláži a koupat se v modrých vodách Indického oceánu, v té další můžete putovat vstříc krásným pestrobarevným pralesům, sopečným vrcholům či divokým údolím.

Něco pro mlsné jazýčky

Na ostrově naleznete kuchyni plnou pestrých chutí. Jídlem, typickým pro ostrov, je carri. Jedná se nejčastěji o směs masa, ryb, různé zeleniny, nechybí ani česnek.

Směs bývá okořeněna tymiánem, šafránem, kurkumou či zázvorem. Za ochutnání rozhodně stojí i zdejší čerstvé ovoce. Typickým nápojem Réunionu je rum, který zde můžete vychutnávat buď samotný, nebo bývá častou složkou vynikajících ovocných koktejlů.

Devítidenní pobyt ve tříhvězdičkovém hotelu se snídaní pořídíte letecky již od 36 450 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden