Moje šťastná hvězda

Revma už vás nemusí trápit

Revma je velice bolestivé onemocnění, které se bohužel nedá vyléčit. Dobrou zprávou ale je, že se dají bolesti zmírnit, a to díky zcela přírodní léčbě!


Mnozí si myslí, že revma se týká jen starších lidí. První projevy se ale mohou objevit už po 20. roce života, avšak nevyhýbají se ani dětem. Bolesti kloubů, ztuhlost a chronický zánět umějí hodně potrápit. Pokud ale budete dodržovat životosprávu a léčbu, můžete příznaky eliminovat.


Skladba jídelníčku


Zaměřit byste se měli především na snížení příjmu bílkovin, to znamená, omezit co nejvíce maso. Revma zhoršuje kyselina močová, která je obsažená především v drůbežím mase, ale i kyselina arachidonová, která je zase součástí toho vepřového.


Pozor si dejte i na vejce, brambory, lilky a rajčata. Naopak byste měli zvýšit příjem nenasycených mastných kyselin, vitaminu C, D a E, nezapomínejte ani na vápník. Doporučují se také jablečné kúry.


Pravidelný přísun bylinek ulevuje od velkých bolestí.

Podpůrná léčba

Brusinky jsou na revma hotovým zázrakem. Dopřávejte si proto pravidelně marmeládu, kompot i šťávu. Velice účinné jsou i pupeny borovice, které zase svaříte společně s mlékem.

Co se týče bylinek, těch je na zmírnění bolestí spojených s revmatem poměrně hodně. Nejoblíbenější jsou andělika lékařská, heřmánek, řebříček a pampeliška.

Vyzkoušet můžete ale i hořčici, zázvor, majoránku nebo černý pepř. Odvary z těchto bylin a koření se pijí 3x denně a slouží i k detoxikaci organismu, navíc zlepšují průtok krve do svalů a kloubů, čímž se zmírňuje zánět.

Koupele ulevující od bolestí

Hřejivé lázně bolestivým kloubům velice svědčí. Směsi bylin přidávejte do koupele s teplotou 35 °C, ve které se doporučuje pobýt alespoň 20 minut, a absolvovat byste ji měli zhruba hodinu před spánkem.

Na revma se doporučuje především směs meduňky, heřmánku a máty nebo ta z plodů jalovce, borovicového jehličí, natě mateřídoušky, ovesné slámy, puškvorce obecného a vrbové kůry.

Vyzkoušet můžete i esenciální oleje. Na zmírnění bolestí se hodí zejména jedlový a šípkový. Stačí jen přidat do lázně několik kapek nebo s jimi bolavá místa pravidelně masírovat.

Kostival lékařský je zázračnou bylinou pro kosti a klouby.

Dělejte si obklady

Jak už jeho jméno naznačuje, kostival lékařský je zázračnou bylinou pro kosti a klouby. Z pomletého kořene a šálku vody si proto dělejte hojivé teplé obklady, společně se sádlem si z něho zase uděláte masážní krém.

Vyzkoušet ale můžete i zaručené recepty našich babiček, ty sázely zejména na obklady z nastrouhaných brambor a křenu či zelný list.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden