Moje šťastná hvězda

Role, které jim změnily život

Co trápí naše hvězdy

Herci většinou rádi vzpomínají na příběhy z natáčení a svoje role. Na některé by však nejraději buď úplně zapomněli, nebo by byli raději, kdyby scénář k nim nikdy nedostali. Jak se žije hvězdám v zajetí jejich osudových postav?.

Krasomila jí přinesla pouze smůlu

Herečka ALENA VRÁNOVÁ (83) upřímně nesnáší svou roli princezny Krasomily v pohádce Pyšná princezna. Tento film totiž stál na začátku všech jejích osobních katastrof, které po něm přišly.

Velká láska

V roce 1952, kdy režisér BOŘIVOJ ZEMAN (†79) natáčel pohádku o pyšné princezně, bylo její hlavní představitelce teprve 20 let a studovala DAMU.Tehdy byla vdaná za komunistického spisovatele a básníka PAVLA KOHOUTA (87). Během natáčení se však Vránová osudově zamilovala do herce VLADIMÍRA RÁŽE (†77), který její city opětoval, a oba požádali o rozvod.
„Vladimír byl pro mě jako zjevení, úplně jsem mu propadla,“ přiznala už dříve herečka. Mstivý manžel Kohout Vránové však nevěru a rozvod neodpustil. Její provinění se řešilo na vysokoškolských schůzích.Podle ní napsal divadelní hru Dobrá píseň, která se hrála po celé republice a z níž divák pochopil, že zrádce v lásce zradí bez váhání i svou vlast. Aféra došla tak daleko, že se Vránová musela veřejně zpovídat ze svého osobního života před mládežnickou komisí. Z manželství, které však dlouho nevydrželo, se narodila především Rážem vytoužená dcera MARKÉTA († 55). Byla všechno, co z bývalé lásky zbylo. Navíc dramaticky tragickým závěrem svého života, kdy totálně propadla alkoholu, který se jí také stal osudným, svoji slavnou matku přivedla k absolutnímu zoufalství.

Za pyšnou princeznu je Vránová dodnes.

Svoje"mrchy" chápe

Herečku a modelku ALICI BENDOVOU (42) objevil pro svět modelingu fotograf JADRAN ŠETLÍK (64). Na své filmové a seriálové začátky si ale musela ještě nějakou chvíli počkat. Když už se tak stalo, ihned získala nálepku vypočítavé megery. Důvodem toho, proč se o ní časem začalo říkat „ta mrcha“, pak byla role Simony v televizním seriálu Velmi křehké vztahy. A nebyla to zdaleka jediná záporná postava, kterou hrála. Ani její Lola Brajčič v dalším seriálu Svatby v Benátkách nebyla žádná „hodná holka“.

Jenom role

Bendové určitě není milé, že si ji diváci spojují právě s vypočítavými mrchami. Stává se velmi často, že lidé začnou přiřazovat charakterové vlastnosti role herci, který ji hraje. O tom by mohli vyprávět třeba MARTIN ZOUNAR (49), který si také vytrpěl své za roli intrikánského doktora Švarce v seriálu Ordinace v růžové zahradě, nebo JOSEF VINKLÁŘ (†76) za téměř nesmrtelného doktora Cvacha v Nemocnici na kraji města. Alice o sobě říká, že ona na rozdíl od těch osobností, které hrála, není příliš racionální typ, poslouchá spíš své srdce, což se jí pravda vždycky nevyplácí. Myslí si však, že pokud si nějaká žena, jako tomu bylo v případě její postavy Loly, nechává od partnerů vypomáhat, do určité míry to chápe a neodsuzuje takové chování. Pro herečku jsou nejdůležitější její děti a rodina. Vždyť právě kvůli svému prvnímu těhotenství se vzdala role Simony. „Byla někdy skutečně odporná,“ vzpomíná na svou „mrchu“ Bendová. Měla ji však ale stejně ráda, byla rolí, kterou hrála dlouhých šest let!

Alice Bendová působí ve svých rolích jako chladná kráska.

Nevadí mu být doživotním princem

Herec JAN ČENSKÝ (55) byl už jako student konzervatoře pro svůj sportovní a velmi pohledný exteriér obsazovaný do celé řady televizních rolí. Poprvé si zahrál v seriálu Zkoušky z dospělosti. S rolí v seriálu Tak se ptám však jeho civilní role skončily. Z Jana Čenského se stal princ na plný úvazek. Následovala řada pohádek, ve kterých hrál s různými partnerkami.
Načas byl dokonce osobně spojovaný s jednou z princezen, herečkou IVANOU ANDRLOVOU (55), což oba herci ale rázně vyvrátili. Ivana se provdala za herce IVANA VYSKOČILA (77) a Jan je už 28 let spokojeně ženatý.

Je z něj doktor

Čenského jako prince vnímá několik generací. A z jejich paměti zřejmě jen tak nevymizí díky četným reprízám pohádek, ve kterých hrál. Často se mu proto stává, že ho pohádková minulost doběhne. Například když zaslechl, jak někdo volá:„Princi!“ Reagoval na zavolání s tím, že ho někdo poznal a z legrace ho tak oslovuje. Ke své hrůze zjistil, že ten dotyčný nevolal na něj, ale na svého psa. Přece jen ve svých letech už by byl poněkud „odrostlým“ princem, takže role primáře Suchého v Ordinaci v růžové zahradě se k němu hodí poněkud lépe.

Jan Čenský jako princ netušil, že bude jednou hrát doktory.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden