Můj kousek štěstí

Románové nožky? Je to boj!

Vaše nohy jsou těžší... a ještě těžší... Ne, nejsme na meditační seanci. Takhle vás mohou v létě trápit žíly. Mohou za otoky, pocity napětí a tíhy či bolesti nohou.

Žilní onemocnění má na svědomí slabá funkčnost žilních chlopní, které pomáhají dostat krev z nohu zpět k srdci. Krev se pak v nohách hromadí a tlačí na žilní stěny. Pak už je jen krůček ke vzniku metliček a křečových žil.

Dlouhé stání i sezení

Žilám nesvědčí nečinnost, a tak jsou onemocněním ohroženi ti, kteří přes den v práci dlouho stojí, ale i ti, kteří většinu dne prosedí. Žíly totiž probíhají mezi svaly a v okamžiku, kdy sval pracuje, masíruje žílu a tím pomáhá návratu krve zpět k srdci.

Pokud budeme jen sedět nebo stát, může se krev nahromadit v dolních částech nohou a ty pak otékají. Stav mohou zhoršovat i vysoké podpatky nebo sezení s nohama přes sebe, kdy jsou velké žíly stlačené.

Občasné chození na špičkách noze pomůže

Vhodné cviky

1. Vsedě se střídavě opírejte o špičky a o paty.

2. Vsedě s nataženýma nohama stlačujte malý míč overball mezi kotníky. Je to napůl vyfouknutý gymnastický balonek.

3. Posaďte se pohodlně, na zem před sebe položte míček a na něj položte jedno chodidlo. Míček koulejte pod chodidlem do kroužku a masírujte si plosku nohy tak dlouho, jak je vám to příjemné. Opakujte i s druhou nohou.

4. Posaďte se pohodlně na židli a jednu nohu zvedněte kousek nad zem. Ohýbejte ji v kotníku, střídavě přitahujte a odtahujte špičku. Opakujte alespoň 10×, poté pokračujte stejně s druhou nohou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden