Můj čas na kafíčko

Romantické zříceniny

Pojďte s námi poznat nová místa v Česku!

Ruiny. Tak prostě by se daly označit zříceniny hradů, jenže je tu něco, co chytá za srdce – snad scenérie, snad tušené osudy lidí, již tu žili a umírali, snad ozvěny dávných bojů. Kdysi tu bujel život, dnes tu rozjímáme nad jeho pomíjivostí. Dnes tam sice nemůžeme, ale vyrazíme za nimi brzy...

Trosky - Symbol Českého ráje, to je zubatá silueta zříceniny hradu Trosky, tvořená dvěma známými věžemi Panna a Baba, dobře viditelná široko daleko. Pod bývalým hradem prý vede celé bludiště neprobádaných chodeb.

Od staničky Ktová na dráze mezi Rovenskem a Turnovem sem vede zelená značka, ale turistické trasy se sem sbíhají ze všech stran, mj. i červená z hlubin Českého ráje. Kdo se vyšplhá na hrad, je odměněn fantastickým rozhledem už z nádvoří, natož z věží!

Hrad byl založen ve 14. století Čeňkem z Vartenberka, a asi dobře, protože ho husité dvakrát obléhali, a marně. Dobyl ho až Jiří z Poděbrad, zpustl v 17. století.

Vítkův Hrádek - Ztracen mezi nebem a hvozdy, tak by se dala popsat půvabná ruina mezi jezerem Lipno a rakouskou hranicí. Když nepočítáme přívoz z Frymburku, který se teprve rozjede, je nejbližším výchozím bodem Lipno nad Vltavou, nejprve kolem vody a pak z přední Výtoně po červené trase.

Čeká nás pěkný výšlap mezi lesy kolem vrchu Velký Plešný (1010 m n. m.) a krásné gotické kaple Božího těla v osadě Svatý Tomáš až k úhledným zbytkům hrádku, který býval nejvýše položeným hradem u nás – ve výšce 1035 metrů nad mořem.

Hrad vznikl v polovině 13. století a byl inspirací nejednomu literátovi. Úhledný malý, areál potěší oko a pěkně opravené hradby poslouží jako rozhledna.

Dívčí hrady - Z gotického královského hradu, zvaného poeticky též Děvičky, ležícího na jižním břehu nádrže Nové Mlýny, zbyly jen obvodové zdi a polozasypané sklepy. I výstup je relativně náročný, ale odměnou je fantastický výhled na Pavlov, jezero a Dolní Věstonice.

Před hradem stojí tři skalní útesy, což jsou dle pověsti zkamenělé dívky, odkud pochází název hradu. Sbíhá se tu několik turistických tras, dvě vedou kolem televizního vysílače Děvín. V okolí je řada zajímavých skalních útvarů, v Pavlově pod hradem lze nakoupit dobré víno.

A jako třešinka na dortu památný strom u cesty na Věstonice – Věstonická oskeruše.

Buben - Málo známý, o to hezčí. Tajemně vyhlížející trosky hradu Buben najdete asi deset kilometrů západně od Plzně na ostrohu nad soutokem Mže a Úlického potoka, co by kamenem dohodil k hrázi známé přehrady Hracholusky.

Hrad vznikl asi v půli 14. století jako sídlo Bubnů z Hrádku, kteří měli ve znaku – nepřekvapivě – buben. Brzy ale šel z ruky do ruky a už v půli 16. století se o něm píše jako o pustém, patrně z důvodu, že byl v hlubokých lesích údolí řeky Mže dost odlehlý. Do tajemných, avšak krásných ruin vede modrá turistická trasa z Plešnice, kde je i nádražíčko na dráze z Plzně.

Pěkná je zejména zelená trasa k přehradě Hracholusky zalesněným údolím výše zmíněné Mže.

Střekov - Mimořádně krásná zřícenina nad Ústím nad Labem inspirovala skutečné umělecké velikány, třeba hudebního skladatele Richarda Wagnera nebo našeho básníka Karla Hynka Máchu.

Hrad nechal založit již před rokem 1319 král Jan Lucemburský, majitelé se střídali, až skončil u Lobkoviců, kteří ho udržovali obyvatelný až do třicetileté války. Hrad je dobře přístupný po červené trase přímo z města, nehledě na parkoviště přímo pod hradem. V areálu se najdou hned dvě příjemné, dočasně uzavřené restaurace.

Zřícenina je pěkně zrekonstruovaná, většina objektů na několika nádvořích zatřešená, aby hrad dál nechátral. A hned vedle je možnost lesního výšlapu po stezce Pod Vysokým Ostrým.

Hukvaldy - Základy komplexu této zříceniny15 km pod Ostravou položil rod Hückeswagenů koncem 13. století a chátrat začal po roce 1760, kdy se odsud odstěhovala správa panství. Zříceninu si oblíbil slavný rodák, skladatel Leoš Janáček, který tu na jednom z bastionů rád sedával pod dřevěným slunečníkem.

V hradním areálu najdete pěkně dochovanou barokní kapli sv. Ondřeje a celý vrch obklopují poetické lesní cesty.

Z malebných Hukvald, které samy mají zámek, vede nahoru žlutá značka zvaná Janáčkův chodníček, jež přechází v červenou stezku Hradní vrch. Po cestě by vám neměly uniknout místní krasavci, proslulé hukvaldské buky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden