Můj čas na kafíčko
Rotterdam: Skvělé město na řece
Rotterdam: Skvělé město na řece

Máte chuť udělat si letní výlet za romantikou a uměním? Holanďané dobře umí dvě věci – vydělávat peníze a bavit se. Největší evropský přístav Rotterdam bohatne z námořní dopravy a peníze vráží do zábavy, umění a špičkové architektury.

Chcete-li mít opravdu přehled, vyvezte se na více než stometrovou věž Euromast v centru na břehu Nové Maasy, odkud máte Rotterdam jako na dlani, a otáčivý panoramatický výtah vás vyveze ještě o 80 metrů výš. Zjistíte tak, že se vyplatí nastoupit na vyhlídkovou loď a prohlédnout si celý neuvěřitelný třicetikilometrový přístav s jeřáby, nakladači, kontejnery a skladišti pěkně zblízka. Je to šrumec! Na závěr vodní exkurze se nechte odvézt do přístaviště Katendrecht, kde kotví bývalá vlajková loď Holandska, luxusní parník America Line, přeměněný na hotel, restaurace a tančírny. Super design padesátých let dokonale navozuje nostalgický pocit časů dávno minulých.

Zařízení starého přístavu jako námořní muzeum pod širým nebem.

Jdeme za uměním

Kousek od Euromastu najdou milovníci umění proslulé Museum Boijmans Van Beuningen, obklopené krásným parkem, kde můžete obdivovat plátna Rubense, Rembrandta, Hieronyma Bosche nebo grafiky Albrechta Dürera. Od výtvarného umění se vyplatí přejít k architektonickému a jít si prohlédnout Kubuswoningen, komplex architekta Pieta Bloma. Jde o domy-krychle postavené jakoby na špičku na úzké sloupy. Jak to v nich vypadá, můžete vidět v jednom z nich: nábytek je tu na míru, zkosený jako ty domy. Vzbudí ve vás iluzívní pocity, takže už možná nebudete muset do žádného z mnoha coffee-shopů, kde legálně „servírují“ opojné cigarety a koláčky s marihuanou a hašišem.

Kubuswoningen, unikátní architektura ze 70.let. Dnes tu bydlí ta bohatší sorta Nizozemců.

A co takhle nákupy?

A opět kousek od Kubuswoningenu najdete supermoderní tržnici Markthal, připomínající prosklenou podkovu. Pokud jste někdy byli v nějaké tržnici, zapomeňte. Tady se prodává na celkové ploše dvou fotbalových hřišť vše od koření a humrů po květiny a suši. Mimořádný zážitek! Unaveni? Síly načerpáte v blízké botanické zahradě Arboretum Trompenburg, kde na sedmi hektarech mezi jezírky s unikátními soubory stromů, keřů, trvalek a bobulí za ševelení větru v korunách odpočinete dokonale. Pak si můžete vyrazit na Erasmusbrug, most přes Maasu dlouhý 802 metry, jehož bílá konstrukce dotváří panorama Rotterdamu. Víte, že mu místní říkají Labuť?

Klasická tržiště už byla považovaná za přežitek, tady ale má moderní nadčasovou podobu.

Tohle jinde na světě neuvidíte!

Delfshaven: Okolo říčky Schie na západě města je původní starý přístav ze 14. století, který ve středověku patřil městu Delft. Na místě starých skladišť vyrostly uzounké měšťanské domy s prodejnami starožitností a antikvariáty, u nichž kotví staré plachetnice.

Delfshaven je idylickou rezidenční čtvrtí, před domy parkují lodě.

Splashtours:  Je to bizarní pohled. Autobus sjíždí k řece, zpomalí, ale nezabrzdí, vjíždí do vody – a odplouvá i s cestujícími v dál. Žlutý obojživelný autobus!

Zomercarnaval: Koncem července se Rotterdam promění v Rio, koná se tu latinskoamerický karneval s volbou královny, soubojem bubnů, filmy, tancem, poezií a exotickými jídly.

Nizozemci si z „multi-kulti“ umějí vybrat to zábavné.

Hett Witte Huis: Za války byl Rotterdam srovnán se zemí, v centru přežila jen tato secesní stavba, označovaná za první mrakodrap v Evropě, postavená roku 1898, vysoká 45 metrů.

Het Witte Huis, kdysi nejvyšší kancelářská budova na světě, dokončená r. 1898.

Belasting museum: Asi jen v Holandsku mohlo vzniknout Muzeum daní a poplatků. O tom, jaké daně si na chudáky kde na světě kdy vymysleli, referují Holanďané, a ti umějí zatraceně dobře počítat!

Související články
UMarešových nikdy není nuda. Své fanoušky stále baví a ti netrpělivě každý den očekávají, kdy zase Leoš Mareš (48) přijde s nějakou novinkou. Když se nedávno obarvil na blond, lidé nestačili zírat. Teď vypadá, jako by mu bylo sotva třicet. Na svou dceru je pyšný Navíc se často a rád na sociálních sítích chlubí svou rozkošnou dcerkou Alex (2), o které se […]
Moje šťastná hvězda / 7.9.2024
Pro emigraci se Pavel Kříž (63) rozhodl krátce před revolucí, protože chtěl začít jinde a jinak. Představitel Śtěpána z oblíbených „Básníků“ Pavel Kříž (63) se přes Anglii vydal do Kanady, Doma sice přerušil slibně rozjetou kariéru, ale nenacházel v ní potřebné uspokojení. A to, že byl známý, mu nepomohlo ani u soudu, kde byl tehdy v nepřítomnosti odsouzen na […]
Moje sladké tajemství / 7.9.2024
Když oznámila herečka Patricie Pagáčová (35) z Jedné rodiny rozvod s manželem Tiborem (33), říkala, že v tom nikdo třetí není. Nedávno ale byla viděna na ulici s tajemným mužem s plnovousem a usmívala se od ucha k uchu. Dokonce je někteří potkali na romantické procházce, ze které zamířili do domu staronové posily Ulice, od kterého už má její údajný nový objev […]
Před pár měsíci si Veronika Petruchová (30) pořídila parfém s feromony, aby nalákala toho pravého. A není to poprvé, co se šušká, že má blízko ke kolegovi Martinu Čermákovi (32)! Dělala mu vrbu Ten je trojnásobným otcem a doma má hudebnici Simonu Šteruskou (36). V poslední době měli ale prožívat partnerskou krizi. Obstarávání početné rodiny dá zabrat […]
reklama
V premium článcích najdete to nejlepší z našich časopisů
Pondělí Běžte svému štěstí naproti
Středa Časopis, který vás naladí do pohody
Středa Týdeník o všem, co hvězdy tají
Čtvrtek To nejlepší, co si ke kávě můžete dát
Čtvrtek Konečně časopis, se kterým vyhrajete
Časopis se kterým minulost nestárne
Nezapomenutelné a milované hvězdy
Můj čas na kafíčko speciál
Extra porce příběhů ze světa slavných
Časopis, který ženám rozumí
Naše časopisy si můžete také výhodně předplatit!
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama

O nás

Jedinečný web, který Vám přináší aktuální zprávy ze světa slavných osobností. Můžete poznat skutečné životy populárních herců, zpěváků či jiných známých celebrit. Odhalit strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend.

Vaše redakce

Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz