Moje chvilka pohody

Rozdávala jsem špatné rady

Obě se mi svěřovaly a pro obě jsem měla vždy nějakou dobrou radu. Netušila jsem, že nevěra jedné ubližuje té druhé. Svedla jí manžela a já ji v tom ještě podporovala!


Pořekadlo bábo raď, od jisté chvíle nesnáším. Byla jsem také taková rádoby chytrá baba, co všem něco radí. A ještě si myslela, jaká nejsem moderní! Bohužel, spletla jsem se a na nějaké omluvy bylo pozdě. Vše začalo úplně nevinně. Mojí hloupou radou, aby si kamarádka našla milence.


O rozvodu nechtěla ani slyšet


Olinka byla v manželství už dost dlouhou dobu nešťastná, ale rozvádět se z mnoha důvodů nechtěla. I když byly její děti už dávno dospělé, stále lpěly na svém otci a vnoučata jak by smet. „Přišla bych o rodinu. Neumím si představit, že by vnoučata chodila střídavě za mnou a manželem.


On by to určitě vyhrál na celé čáře! Já nejsem nijak zábavná, oceňují jen moji kuchyni. Na dlouhé cyklo výlety a další aktivity mají výhradně mého muže! V zimě s ním lyžují, v létě jezdí společně na vodu. Ne, já se rozvádět nechci! I kvůli penězům.


Proč to nepřiznat? Samotná ženská to má vždycky těžší než chlap!“ svěřovala se mi Olinka a já hned dostala ten svůj nápad. Poradila jsem jí, aby si našla milence!


Hrála jsem si na chytrou


Koukala na mě zprvu nechápavě, co mě to napadlo, ale já si vedla svoji: „Přijdeš na jiné myšlenky. Možná budeš mít i výčitky svědomí, ale o to lépe! Odpustíš manželovi jeho nerudné řeči i nevšímavost, a bude ti lépe.“


Olinka vrtěla odmítavě hlavou, ale brzy změnila názor. Prý jsem jí ukázala problém v jiném světle. A toho milence si najde! Předpokládala jsem, že nějakého toho mužského bude chvíli hledat, ale netrvalo ani měsíc a Olinka mi nadšeně líčila svůj velký úspěch.


Potkala chlapa svých snů! „Sama tomu nedokážu uvěřit. Prostě k nám do firmy přišel pán, opravář kancelářské techniky. Uvařila jsem mu kafe, dali jsme se do řeči a on přišel druhý den zase.


A když byl u nás v kanceláři po třetí, přiznal se. Prý mě chtěl vidět!“ líčila mi Olinka a oči jí svítily jako kočce ve tmě. Byla plná energie a jakoby omládla. Nevěra jí šla evidentně k duhu!


Z milence byla nadšená


Hned mi vysvětlila, že s tím pánem mají oba jasno. Nechtějí se rozvádět, ale trochu si užít. Prý je to ideální partner na nevěru! „Je tak milý. A diskrétní. Prostě ideál! Koupil mi mobil a sobě taky. Abychom v těch svých nezanechali nějakou stopu. Myslí úplně na všechno!“ chlubila se a taky mi děkovala.


Skoro jsem se styděla, jaká jsem intrikánka! Zatímco Olinka byla po dlouhé době šťastná, druhá kamarádka chřadla. Když zavolala, že se mnou potřebuje mluvit, tušila jsem, že něco není v pořádku. A také nebylo!


„Manžel mi asi zahýbá,“ zašeptala mi potichu v kavárně, jako by nás někdo mohl slyšet. Seděly jsme v koutě a kolem nás byly jen prázdné stoly. Ona ale byla úplně mimo. Plakala, což nikdy neměla ve zvyku. Hanka, vždycky veselá a plná optimismus se změnila v trosku.


Znovu jsem radila špatně


Snažila jsem se ji utěšit, ale vedla si stále svoji. „Ne, důkazy žádné nemám. Vlastně je to jen pocit, ale jsem si jistá. Můj manžel má určitě jinou. Má takový zvláštní pohled. A taky už není tak přítulný, jako dřív. Je prostě jiný!“ tvrdila a já neměla nic, čím bych jí to tvrzení vyvrátila.


Nakonec jsem uznala, že má asi pravdu. Ale jakou radu jí dát? Opět jsem si mylně myslela, že ji musím radit! „Něco mě napadlo. Měla by sis být jistá, že se nemýlíš. Tak ho sleduj, nebo si na to někoho zjednej!“ doporučila jsem jí a ona hned nadšeně souhlasila.


Prý pověří nějakého mladého kolegu z práce. Potřebuje si přivydělat a tak jí určitě vyhoví! Uplynul další měsíc a na mě čekala zpráva, která mě dostala do kolen. Hančino tušení bylo správné. Manžel měl jinou!


Z milenky se vyklubala kamarádka


Je to prý moc hezká paní. Vysoká a štíhlá, hezky oblečená a upravená. „No, podívej se sama, jak jim to spolu sluší,“ povzdychla si a z kabelky vytáhla obálku s fotkami. Když jsem si nasadila brýle, abych si je mohla prohlédnout, málem jsem omdlela.


Na fotkách byla Olinka, moje druhá kamarádka! Nemohla jsme uvěřit vlastním očím. Ale nemýlila jsem se, ani nepřehlédla. Moje kamarádka si našla k nevěře manžela mojí druhé kamarádky! Ty dvě se neznaly, ani nikdy nepotkaly. Bylo to zvláštní, ale každá patřila do jiného světa.


S Olinkou jsem se kamarádila od mládí a byly jsme skoro jako sestry. S Hankou jsem se znala zprvu jen pracovně, ale naše vztahy se pozvolna změnily v přátelství.


K té první jsem chodila domů, znala celou její rodinu. S tou druhou jsme se stýkaly výhradně v cukrárně nebo kavárně. Jedna druhé jsme se na nic nevyptávaly a řekly si jen to, co jsme považovaly za důležité.


Vzájemně se neznaly


Moje kamarádky byly úplně odlišné, ale pro mě to bylo osvobozující. Na každou z nich jsem se vždycky moc těšila. Byly po manželovi a dětech nejdůležitější osoby v mém životě. Nikdy jsem neměla potřebu je nějak vzájemně seznamovat.


Občas jsem se o nich zmínila, ale to bylo všechno. Teď jsem nechtěně ublížila oběma. Kvůli mým špatným, a navíc i nevyžádaným, radám byly obě moje nejlepší kamarádky nešťastné! Olinku by ani nenapadlo hledat si milence, kdybych tu hloupost nevymyslela a nenavedla ji.


A Hanka musela prožívat nevěru skoro v přímém přenosu také díky mojí radě. Kdybych jí spíš její podezření rozmlouvala, místo, abych jí radila nějakého pochybného amatérského detektiva, nemusela se o manželově nevěře vůbec dozvědět. A co oči nevidí, srdce nebolí! No, zkazila jsem jim život. A sobě taky!


Přišla jsem o obě kamarádky


Nikdy si nepřestanu vyčítat, co jsem způsobila. Vůbec jsem nevěděla, co udělat. Jak svoje jednání napravit. Přemýšlela jsem, ale nic kloudného nevymyslela! Nezbylo mi, než se přiznat. Pozvala jsem je obě do kavárny. Netušily chudinky, jaké překvapivé odhalení je čeká.


Jaké přiznání ode mě uslyší! Seznámila jsem je a hned, abych to už měla za sebou, jim řekla pravdu. Moje obavy, že si ty dvě vjedou do vlasů, se ukázaly být mylné. Ony totiž vjely do vlasů mně! Olinka mě šťouchla loktem pod žebra.


Seděla jsem totiž hned vedle ní. Bolestí mi vyhrkly slzy! Hanka se mi chystala chrstnout do obličeje minerálku, ale zarazila se. Prý se s takovou potvorou nebude špinit! Nebránila jsem se, ani neomlouvala. Zasloužila jsem si to! Přišla jsem o obě kamarádky. Člověk prostě nemá radit nikomu, kdo o to nestojí!


Alice S. (56), Tachov


Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden