Moje sladké tajemství

Rozhlédněte se v korunách stromů

Vyrazte na výlet a rozhlédněte se po okolí z výšky! Na stezkách v korunách stromů vás čekají nejen úchvatné vyhlídky po okolí, ale i adrenalinové zážitky a naučné prvky. Přijeďte se pobavit s celou rodinou, na procházku v korunách stromů jen tak nezapomenete.

Lipenská stezka korunami stromů

Stezka korunami stromů na Lipně byla vůbec první v České republice. Stezka je zcela bezbariérová a přizpůsobena je nejen pro dětské kočárky, ale i pro vozíčkáře. Je dlouhá 372 metrů a je citlivě zasazena do smíšeného lesa.

Můžete se dostat až do 24metrové výšky, ale na vrcholu stezky je umístěna 40metrová věž, odkud se vám naskytnou úchvatné výhledy na vrcholky Alp, téměř celou část Lipenského jezera, nádherné okolí Šumavy a Novohradské hory. Součástí stezky jsou naučné tabule, které obohatí vaše znalosti přírody, její ochrany a funkce lesa.

Dobrodruzi ocení tři zážitkové stanice s lanovými prvky, další atrakcí je tobogán s délkou 52 metrů. Otevřeno je celoročně od 10 do 18 hodin, vstupné je 390 Kč pro dospělé a 280 Kč pro děti.

Krkonošská stezka korunami stromů

Stezka korunami stromů v Krkonoších se rozpíná na okraji Janských Lázní na úpatí Černé hory mezi Hoffmanovou boudou a Zlatou vyhlídkou. Nejstarší stromy jsou až sto let staré a tyčí se do třicetimetrové výšky. Stezka je převyšuje o 15 metrů a naleznete zde 45metrovou věž.

Stezka má délku 1300 metrů a s chodníky, které vedou až 23 metrů nad terénem, se řadí k největším v Evropě. Podíváte se i pod zem, ke kořenům velikých stromů, kde můžete studovat mikrosvět půdy od kořenů až po nejmenší živočichy.

Stezka je bezbariérová, jsou zde různé překážky a dolů se můžete vrátit sklouznutím po tobogánu. Je otevřená denně, vstupné je 320 Kč pro dospělé a 250 Kč pro děti.

Dohlédnete až do Polska

Mezi nejmladší stezky v korunách stromů patří Stezka Valaška v Beskydech, která se pro návštěvníky otevřela začátkem roku 2019. Najdete ji u horní stanice lanové dráhy na Pustevnách směrem k vrcholu Tanečnica.

Nadzemní část stezky je dlouhá 610 metrů, přičemž lesní úsek po věž je dlouhý 390 metrů a zbytek tvoří chodník na 22 metrů vysokou kaskádovitou věž. Součástí je skleněná vyhlídková plošina Skywalk – 150 metrů dlouhý zavěšený chodník.

Po výstupu na nejvyšší bod ve výšce 1099 metrů nad mořem vás čeká nádherný výhled do dalekého okolí. Uvidíte Štramberskou trúbu, letiště, Ostravu, Havířov, Lysou horu a v dohledu je i Polsko. Za dobrého počasí je možné dohlédnout i na Jeseníky či Velkou Fatru. Stezka je otevřená celoročně, vstupné je 260 Kč pro dospělé a 200 Kč pro děti.

Poznejte Moravu z nebe

Na Dolní Moravě poblíž horní stanice lanovky Sněžník najdete stezku v oblacích s jedinečným výhledem na horské masivy v okolí. Samotná stezka se nachází ve výšce 1116 metrů nad mořem a její výška je 55 metrů. Nahoru vede hned několik cest, které se vzájemně proplétají.

Na stezce naleznete několik atrakcí, např. odpočinkovou síť, rukáv, hnízda nebo tunel na lávce. Z vrcholku stezky můžete vidět na Králický Sněžník s údolím řeky Moravy a jeho nejbližší okolí, ale jsou vidět i Jeseníky nebo Krkonoše. Odvážnější jedinci mohou k cestě dolů využít 100 metrů dlouhý tobogán.

Otevřeno je zde denně od 10 do 17 hodin. Pokud využijete pro cestu nahoru lanovku, lístek pro dospělého bude stát 650 Kč a pro děti 450 Kč. Když vystoupáte ke stezce pěšky, vstupné bude zhruba poloviční.

Sousedská rozhledna

Na cestách po Slovensku se zastavte ve známém lyžařském středisku Bachledova dolina ve Spišské Maguře – tam se rozprostírá stezka v korunách stromů Bachledka. Dřevěná konstrukce je bezbariérová a pohodlně se dostanete až do výšky 24 metrů. Když vystoupáte na věž, budete na okolí vyhlížet dokonce ze 32 metrů.

Procházku si můžete zpříjemnit na třech zábavných adrenalinových stanovištích. Provázet vás budou informační tabule, kde se dozvíte zajímavé informace o fauně, flóře a životě místních lesů.

Jako na dlani budete mít výhled na překrásné a impozantní Belianske Tatry, Pieniny i malebné Zamaguří. Za příplatek se můžete nechat vyvézt kabinovou lanovkou až ke stezce. Za příznivého počasí je stezka otevřená i v zimě. Vstupné je 12 € za dospělého a 10 € za děti.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden