Rozmarýn přinese radost i energii

Tato výrazně vonící rostlina dorůstá do výšky až dvou metrů. Rozmarýn má malé bleděmodré květy, které kvetou v období pozdního podzimu a brzy na jaře.


Pěstování rozmarýnu není zase tak složité. Chcete-li mít krásnou a zdravou rostlinku, pěstujte rozmarýn v květináči, truhlíku či pěstebním kontejneru. Prospívá i celoročně v bytě, pokud mu zajistíme vyšší vzdušnou vlhkost, například rosením.


Bylinka nemá ráda přemokření, hrozí tím zahnívání kořenů. Snadno se rozmnožuje vrcholovými řízky. Myslete také na to, že pokud máte rozmarýn zasazený v nádobách, svou výškou se k běžným dvěma metrům určitě nepřiblíží.


Jaké jsou jeho účinky?


Rozmarýn je bylina, která má mnoho pozitivních účinků na lidské tělo. Především zlepšuje psychickou a fyzickou kondici. Bylina pomáhá odstranit pocity únavy a vyčerpanosti. Příznivý vliv má přitom nejen samotné pití čaje, ale i inhalace rozmarýnového oleje.


Je vhodný i při trávicích potížích, nadýmání a bolestech v trávicím traktu. Pokud vás trápí nekvalitní vlasy, určitě po něm také sáhnětě. Krásně je provoní a díky antioxidantům, které rozmarýn obsahuje, nebudou náchylné k poškození. 


Rozmarýn má mnoho pozitivních účinků na lidské tělo.

Ulevující čaj

Nálev okamžitě upravuje trávení a pomáhá při nadýmání. Vroucí vodou zalijte jednu kávovou lžičku sušených listů rozmarýnu. Nechte louhovat po dobu pěti až deseti minut. Poté slijte a vlažný čaj vypijte.

Rozmarýnový sirup

Odstraňuje bolest hlavy a mírní kašel. Asi patnáct větviček rozmarýnu a dva nakrájené citrony dejte do litru a půl vroucí vody, poté louhujte půl hodiny. Poté odvar sceďte, přidejte 750 g cukru a vařte na mírném ohni do zhoustnutí.

Rozmarýn patří mezi silná a aromatická koření.

Hotový sirup nalijte do horkých láhví, uzavřete, zabalte do deky a skladujte týden na chladném místě. Při potížích užívejte jednu čajovou lžičku.

Využití v kuchyni

Rozmarýn patří mezi silná a aromatická koření, která se hojně využívají v kuchyni.  Nejčastěji se přidává do salátů, polévek, omáček, ale také k pečené rybě, vepřové pečeni či jehněčímu masu. Můžete jím ochutit také grilovací marinády a těstíčka na obalování. Skvělou chuť díky němu získá rovněž ocet nebo olej.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden