Můj čas na kafíčko

Rozpadající se vztah Jitky Schneiderové a Davida Švehlíka nedokázala zachránit ani dcerka!

Oblíbená herečka dál věří ve šťastné manželství. Bohužel to nebyl její případ.

Jejich vztah byl nerovný hned od začátku. Na jedné straně Jitka Schneiderová (46) jako zkušená mladá žena, na druhé straně David Švehlík (47), citlivý muž, který v životě mířil někam úplně jinam. Porozumění netrvalo dlouho.

O životní profesi herečky Jitky Schneiderové (46) rozhodla vlastně náhoda, přesněji řečeno termín zkoušek na vysokou školu. Do té doby měla namířeno úplně jiným směrem. Maminka byla učitelka a Jitce se tohle povolání také líbilo. Vykročila směrem k němu tím, že odmaturovala na střední pedagogické škole. Chtěla ve studiu pokračovat dál. Na JAMU v Brně se ovšem dělaly přijímací zkoušky dříve. Jitka zkusila štěstí, a vyšlo to. Nejprve to vypadalo, že se z ní stane muzikálová herečka. Poznala ovšem, že je to hrozně těžký obor. „Musela bych znovu začít s hodinami zpěvu a tance. U nás se má za to, že stačí dobře vypadat, postavit se a zpívat. S hraním a tancem to už je horší.“ Potom ale raději zvolila jiný obor a jinou školu: odešla do Prahy studovat na DAMU činohru.

Byla jeho první milenkou!

Než se seznámila s Davidem Švehlíkem (47), prožila si mladá herečka jednu mezinárodní lásku. Jednalo se o anglického hudebního producenta Paula Epwortha (44). Vzhledem k tomu, že každý z nich žil v jiné zemi a museli za sebou létat letadlem, byl prý jejich vztah stále čerstvý. Většinu peněz utratila Jitka za letenky. Všechno nakonec ztroskotalo na tom, že Paul se ve svém oboru posunul do vyšší ligy a Jitka by se za ním musela případně přestěhovat a všeho se vzdát. To nehodlala a tak se přátelsky rozešli. Davida potkala nejprve pracovně. Zkoušeli spolu pro Letní shakespearovské slavnosti klasickou hru Král Lear.  Problém byl v tom, že tím hlavním v životě mladého herce byla víra. Kvůli tomu žil i v celibátu a neměl do té doby žádný vztah. Od svých sedmnácti let, kdy se stal věřícím, viděl pro sebe jako jedinou cestu dráhu kněze. Až po letech pochopil, že v tom byl i velký kus romantiky a naivity. David odešel do kněžského semináře, ale po dvou letech ho přísný řád vyčerpal a vrátil se zpátky domů. Rozhodl se jít studovat filozofii a později DAMU.

Neměli na sebe čas

David byl v kontaktu se ženami nezkušený a nesmělý. Jitka byla naopak temperamentní a protřelá. Je tedy jasné, kdo byl při seznamování aktivnější a kdo ho svedl. Jitka svého hereckého kolegu připravila o panictví a stala se pro něho někým opravdu důležitým. Pro Davida to byla citová a sexuální premiéra, zatímco Jitka už měla s láskou zkušenosti a tak své emoce dokázala mít pod kontrolou. Svatbu měla dvojice v roce 2004 a dva roky nato si k manželským rolím přidali i ty rodičovské, když se jim narodila dcera. To byl pro oba důležitý okamžik. Jitka později přiznala, že se na miminko hodně těšila a počítala s ním i o něco dříve. „Dítě pro mě nebylo řešením něčeho, ale vyústěním lásky a vztahu. Přišla návštěva, která už nikdy neodejde,“ popisovala své pocity. Jak David, tak Jitka ale byli pracovně hodně vytíženi. Neměli prostor na to, aby svůj vztah upevňovali. To se nakonec ukázalo jako osudný faktor. V době, kdy je svedla pracovně dohromady jedna divadelní hra, si sice Jitka libovala, že se konečně nepotkávají jenom doma u večeře - ale rodinný život už byl v té době stejně dávno narušen.

Milence nejprve tajila!

Za rozpad rodiny mohla Jitka. Našla si totiž za manžela náhradu. Shodou okolností se špičkový manažer firmy se sportovní módou také jmenoval David. Herečka se s ním scházela nejprve tajně, a když se spolu objevili na veřejnosti, novinářům řekla, že do jejího soukromí nikomu nic není. Pak už ale stejně nezbylo nic jiného, než přiznat pravdu. Ta tvrdě dopadla i na Jitčina přítele, který byl mimochodem ženatý a měl dvě dcery. Ženu a děti kvůli herečce opustil. Od Jitky zase před rozvodem odešel David Švehlík. Trochu podezřelé bylo, že i on měl hned kam jít. Přestěhoval se k nové partnerce, kterou si pak zanedlouho po rozvodu vzal. Od sebe šli Jitka s Davidem v roce 2009, ale oba manželé se další tři roky dohadovali ohledně péče o společnou dcerku. Až teprve potom bylo jejich manželství oficiálně rozvedeno s tím, že dítě bylo svěřeno do péče Jitky. Ta s odstupem pěti let prohlásila: „Vůbec neříkám, že je správný model, když se rozejdou rodiče od dětí, a pyšná na to nejsem. Ale zůstávat v něčem nefunkčním není dobré pro dospělé, ani jejich děti.“  Nejdůležitější pro herečku bylo, aby si dcerka nemyslela, že se její rodiče rozcházejí právě kvůli ní a že se spolu můžou dál vídat. „Když někdo říká, jak svoje děti miluje a pak je zničí kvůli nenávisti k bývalému partnerovi, to je neomluvitelné,“ konstatovala Jitka.

Znovu se oženil a je na tom lépe!

Shodou okolností se oba bývalí partneři objevili v průběhu tří let v oblíbené taneční televizní soutěži Star Dance. Dcerka tak mohla fandit nejprve jednomu a pak druhému z nich. Co se dalšího života Jitky týká, ukázalo se, že jméno David je pro ni nejspíš nějak zakleté. Nevydržela totiž ani po boku přítele, kvůli kterému svého muže opustila. Nenápadně ho vyměnila za dalšího muže. Davidu Švehlíkovi se v partnerských vztazích daří o poznání lépe. Svatba s novou životní partnerkou proběhla v přísném utajení v září roku 2015. Přítomno bylo jen pětadvacet hostů. Odpadly tradiční zvyky jako nazdobená auta a troubení pro štěstí. Přítomna byla i Davidova dcerka, které v té době bylo osm let. S novou životní partnerkou měl herec postupně dva syny, je tak už šťastným trojnásobným otcem. Dá se o něm říct, že na druhý pokus už našel to, co v životě hledal. Jitka zatím dalšího potomka nemá a je otázkou, jestli bude další dítě vzhledem ke svému věku chtít. O adopci neuvažuje a v současné době vystupuje jako ambasadorka kampaně Hledáme rodiče, která je zaměřena na snadnější přebírání dětí z ústavů do pěstounské péče.

Porozumění mezi mužem a ženou? Prý jenom iluze!

Na současné vztahy mezi muži a ženami má Jitka svůj pohled. „Občas to vypadá, že ženy víc trpí, ale ono to tak není,“ prohlásila. Je to podle ní i generační záležitost. „Moje generace v tom tápe. Ženy už nejsou závislé na mužích, mnohdy živí ženy muže, chlapi jsou stresovaní, že málo vydělávají, že přijdou o práci, každý má plno starostí sám se sebou,“ konstatovala. Nemyslí si, že si ženy a muži mohou někdy skutečně porozumět, považuje to za iluzi, která musí padnout. O to důležitější je ale vzájemný respekt.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden