Moje chvilka pohody

Rozrazil lékařský

Rozrazil byl v historii velice oblíbenou léčivou bylinou. Už zhruba od 16. století je rozrazil lékařský oficiálně považován za léčivou bylinu. Dodnes se dochovalo využití rostliny při vysokém cholesterolu v krvi, při zánětlivých chorobách horních cest dýchacích (podporuje vykašlávání) a pomáhá při zánětech trávicího traktu.

Květy se objevují od června do srpna, mohou mít bílou, bledě modrou nebo fialovou barvu. Plodem je tobolka. Mezi nejzajímavější účinné látky nepochybně patří vitamín C, hořčiny, třísloviny, glykosid aukubin, saponiny, silice či pryskyřice. Sbírá se především nať v období květu.

S čím nám pomůže?

Rozrazil působí močopudně a dokáže pomoci s močovými kameny, záněty močového měchýře a močových cest. Snižuje obsah „zlého“ LDL cholesterolu v krvi a krev čistí.

Doporučován bývá rovněž při problémech s dýchacími cestami, při bronchitidě a astmatu. Ulevuje při chrapotu, kašli a zahlenění. Rozrazil podporuje chuť k jídlu a působí proti zánětům zažívací soustavy.

Uplatnění nalézá rovněž při detoxikaci organismu a preventivně jej lze užívat proti skleróze. Účinkuje i zevně při revmatických potížích, kožních chorobách a vyzkoušet ho můžete i při dně anebo zánětech dásní.

Jak si rozrazil připravit?

Usušenou a drcenou nať stačí pár minut povařit v horké vodě a získáte účinný odvar. Pro zevní použití byste ovšem měli nechat vařit déle, a to až 10 minut. Pokud navíc budete mít po ruce nať čerstvou, můžete si také připravit zdravou šťávu. Doplňme, že v dřívějších dobách byla tato rostlina přidávána do polévek a salátů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden