Ruská svíčková s knedlíkem

Suroviny na 8 porcí:

1200 g hovězí roštěné

1 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)

300 ml bílého vína

1 plechovka nakládaných sladkokyselých žampionů

300 ml smetany

200 g anglické slaniny

200 g uzeného špeku

2 lžíce octa sůl pepř

Na knedlíky:

4 – 5 rohlíků

300 ml mléka

1 vejce

2 lžičky soli

hrubá mouka dle potřeby

Postup:

Maso si prošpikujeme zmraženými špalíčky anglické slaniny – jde to lépe. V pečící nádobě vyškvaříme na kostky nakrájený špek, který zakápneme octem, přidáme cca 2 deci vody a nakrájenou kořenovou zeleninu. Vše důkladně promícháme. V zeleninové směsi vytvoříme lůžko pro maso, které několikrát otočíme, aby se stejnoměrně naložilo. Celou směs dáme do trouby, podlijeme vínem a pečeme do měkka, eventuálně podléváme vodou či vývarem. Upečené maso necháme úplně vystydnout, lépe se pak krájí na centimetrové plátky.   Vše ostatní z pečící nádoby po vychladnutí nasypeme do mixéru a rozmixujeme.

Přecedíme přes síto do kastrolu, přilijeme smetanu, podle potřeby zředíme vodou či vývarem. Na závěr přidáme nakrájené žampiony, dosladíme, dosolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem.   Na houskový knedlík si pokrájíme rohlíky a necháme je oschnout. Do mísy nalijeme mléko, přidáme sůl a vejce. Potom za stálého míchání přidáváme hrubou mouku, až se těsto stane polotekutým. Přisypeme nakrájené rohlíky, a zamícháme. Po chvilce se vše spojí a vznikne matlavá směs, ze které mokrýma rukama uplácáme šišky, které se vhodí do vařící vody. Vaříme přibližně 20–25 minut, v polovině doby knedlíky otočíme – plavou na hladině. Po vyjmutí z vody propíchnout, zakrýt čistou utěrkou na 10–15 minut a můžeme krájet.

reklama
reklama

Komentáře