Moje šťastná hvězda

Rychlá domácí první pomoc

Buďte připraveni na vše. Nikdy nevíte, co vás doma může potkat. S námi si ale vždy budete vědět rady.

Malé popáleniny

Spálili jste se o hořící svíčku, troubu nebo plotýnku? Sundejte si z postiženého místa šperky a chlaďte ho pod ledovou tekoucí vodou alespoň dvacet minut. Místo si ošetřete mastí. Tu si pro všechny případy vyrobte do zásoby, abyste ji měli vždy po ruce. Vytvoříte ji smícháním bambuckého másla, kokosového oleje, kakaového másla, třezalky tečkované, jojobového a mandlového oleje, včelího vosku a vitaminu E.

Pokud se na popáleném místě vytvořily puchýře, překryjte si je sterilním obvazem. Puchýře nikdy nepropichujte a popálené kůže se nedotýkejte. Mohli byste si do rány zanést infekci. Hojení popálenin urychlíte pravidelnými obklady z heřmánku. Přikládejte dvakrát denně.

Nebezpečné látky

Dostalo se vám do oka například savo nebo jiný dráždivý prostředek? Okamžitě si oči vypláchněte vlažnou nebo studenou vodou. Obličej i ruce si umyjte mýdlem. Jestliže se vám nebezpečná látka dostane omylem do úst, rovněž si je vypláchněte vodou a vypijte sklenici studeného mléka.

Odborníci také tvrdí, že na otravu pomáhá sníst celé balení živočišného uhlí. Natažená šlacha Nejen při sportu si můžete natáhnout šlachy. Jde o relativně bolestivé zranění, které se nevyplácí podceňovat. Postižené místo musíte ihned zaledovat, a to čímkoli, co najdete v mrazáku. Sedněte si na půl hodiny do křesla a zraněnou nohu si podepřete tak, aby byla co nejvýš.

Boule na hlavě

Praštili jste se omylem do hlavy a narostla vám boule? Na nic nečekejte a na poraněné místo si přiložte studený obklad.Bouli si chlaďte alespoň půl hodiny. Pak obklad vyměňte za nový a ještě pár minut chlaďte. Nakonec si na bouli dejte cokoli chladivého a hlavu obvažte obvazem.

Krvácení z nosu

Spustila se vám z nosu krev? Sedněte si na židli a předkloňte hlavu.Namočte si do studené vody utěrku a přiložte si ji na zátylek. Chlad totiž snižuje přítok krve. Zkuste také stisknout horní část nosu palcem a ukazováčkem a vydržte tak pět minut. Pokud ani poté krvácení nepoleví, opakujte znovu. Krvácení zastavíte i tak, že si do nosu kápnete citronovou šťávu.

Ječné zrno

Na to zabírá odvar z heřmánku, světlíku a sporýše. Do půl litru vařící vody ponořte louhovací vajíčko, kam dáte po jednom dílu heřmánku, světlíku a sporýše.

Nechte deset minut louhovat a pak si vezměte čistou utěrku, smočte ji ve výluhu a přiložte na 20 minut na oko se zrnem. Mělo by se vám brzy ulevit..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden