Moje šťastná hvězda

Rychlá pomoc při nadýmání

Jakmile se začne hromadit plyn v trávicí soustavě, naše tělo začne protestovat. Břicho se zničehonic nafoukne a je zle. Jak se nadýmání zbavit a jak mu můžete předcházet?

Věděli jste, že se denně ve střevech vytvoří sedm až deset litrů plynů? Většina z nich se absorbuje do krevního řečiště, zbytek ale vylučujeme z těla pomocí větrů. Hodně z nás ovšem trpí nadměrnou plynatostí.

Ta může vznikat z mnoha různých důvodů, například kvůli alergii na lepek, užívání některých léků nebo například nedostatku pohybu či nesnášenlivosti mléčného cukru neboli takzvané laktózy. Projevy nadýmání a související plynatosti nejsou jenom větry, ale také říhání, křeče v břiše nebo nevolnost. Jak se tedy tohoto problému zbavit?

Kterým potravinám se vyhnout?

Jednoznačně jsou to luštěniny jako hrách, fazole nebo čočka. Ideální není ani cibule, česnek, ořechy nebo čerstvě upečený chléb. Zapomeňte i na výrazné koření nebo zrající sýry. Pokud to jenom troš
ku půjde, snažte se omezit i perlivé nápoje.

Nezapomínejte na vlákninu

Vláknina střevům prospívá, dokáže v nich totiž zjednat pořádek. Je však důležité zajistit její pravidelný přísun. Do svého jídelníčku proto zařaďte rýži, nejlépe hnědou, jablka, cizrnu nebo například avokádo. Skvělé jsou i vločky nebo sušené ovoce. Vláknina vás navíc zasytí na delší dobu, tudíž je skvělá i při redukci váhy.

Uvařte si fenyklový čaj

Fenykl, anýz a kmín, to jsou nejúčinnější bylinky proti nadýmání. Fenyklový čaj si připravíte tak, že rozdrtíte fenyklová semínka a jednu až jednu a půl lžičky zalijete 3 dcl vroucí vody. Nechte louhovat patnáct až dvacet minut, pak sceďte a vypijte.

Čaj si dělejte nejlépe třikrát denně. Fenyklová semínka se však dají i žvýkat. Pokud vám ale nechutnají, můžete místo nich žvýkat i kmín. Kromě fenyklového čaje je
výborný a také účinný i čaj mátový, zázvorový nebo meduňkový.

Směs proti nadýmání

Abyste se co nejrychleji zbavili nepříjemného nadýmání, zkuste smíchat půl lžičky fenyklu s půl lžičkou kmínu a stejným množstvím anýzu. Opět zalijte přibližně 3 dcl horké vody a nechte deset minut louhovat. Pak sceďte. Pijte jednou denně.

Připravte si obklad

Jestliže vás trápí bolesti a křeče, můžete si připravit horkou vodní lázeň, do které vymačkáte šťávu z jednoho velkého citronu. Pak si do ní namočte ručník anebo utěrku, vyždímejte a přiložte na bolavé břicho. Až ručník vychladne, znovu si ho v lázni namočte a proces opakujte. Bolest by měla do půl hodiny odeznít.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden