Rýže s kuřecím masem a mandlemi

Lehounká rýže v orientálním stylu, která skvěle voní i chutná. Můžete ji podávat také studenou jako salát.


Ingredience:


bílek z velkého vejce


1 lžíce škrobové moučky


3 lžíce suchého vína


500 g kuřecího masa


250 g propláchnuté jasmínové rýže


1 hrst lehce opražených mandlových lupínků


rostlinný olej


100 g na plátky nakrájených žampionů


1 lžíce čerstvé citronové šťávy


1 cibule


2 stroužky česneku


1,5 lžíce čerstvého zázvoru


1 bílá ředkev


120 ml kokosového mléka


sůl, pepř


sezamový olej na zakapání


Postup:


V misce prošlehejte bílek, až zpění. Vešlehejte k němu škrob, 1 lžíci vína a 1 lžičku soli. Ve směsi obalte kousky nakrájeného masa a vše dejte nejméně na 4 hodiny nebo přes noc vychladit.


 Troubu předehřejte na 180 °C. V kastrůlku zalijte rýži asi půl litrem vody a dejte vařit. Na nízkém stupni vařte asi 12 minut, pak kastrol přiryjte utěrkou a rýži nechte stát asi 5 minut. Pak ji nakypřete vidličkou a přesuňte na plech, kde ji rozprostřete v jedné vrstvě a nechte vychladnout.


V hrnci přiveďte k varu ½ litru vody s 1 lžící oleje, vsypejte kousky masa a vařte, až povrch zbělá, pak je vyjměte. Nakrájené žampiony promíchejte s citronovou šťávou.


V pánvi nebo woku rozehřejte zbylý olej. Vsypejte cibuli a osmažte ji, až zprůsvitní, asi 5 minut, pak přidejte česnek a zázvor a smažte 4 minuty. Přidejte houby a smažte je na středním stupni asi 3 minuty, až zvláční. Nakonec vsypejte oblanšírované kousky masa, vše osolte a opepřete a za stálého míchání smažte asi minutu.


Nakonec vlijte zbylé víno, vmíchejte rýži, prohřejte, přidejte mandle, ředkev a nakonec kokosové mléko. Dochuťte a podávejte zakapané sezamovým olejem.


Vylepšete jídlo mandlemi


Možná nejste příznivci experimentování, věřte ale, že i obyčejné mandle dokážou z vašeho pokrmu udělat něco neobyčejného. Mandlové plátky totiž zvýrazní a vylepší chuť celého jídla. 

reklama
reklama

Komentáře