Moje sladké tajemství

S babím létem přicházejí podzimní neduhy

Léto, tak jako všechno hezké v životě, nám velmi rychle uteklo, a my jsme se ocitli na prahu září. Není však čeho litovat, vždyť babí léto je jedno z nejkrásnějších období v kalendářním roce.

Příroda hýří všemi barvami a nabízí ke sběru mnoho svých plodů. Mnohdy se nám však stane, že na procházkách špatně odhadneme počasí, nedostatečně se oblékneme a velice často si přivodíme nachlazení. Rovněž děti začínají chodit do školy, a i ony občas domů přenesou nechtěný dárek v podobě chřipky, či virového onemocnění.

Pokud není situace příliš vážná, můžeme vyzkoušet nějaký z osvědčených receptů našich babiček.

Křen nás postaví na nohy

Samozřejmě je dobré, pokud si možnost onemocnění př i pustíme dřív, než skutečně udeří, a včas si nějaké SMS seznamka domácí léky připravíme.

Nebo v případě akutní potřeby vyzkoušet první pomoc. A tou je, vhodný zvlášť pro otrlejší povahy, strouhaný křen. Jednu jeho lžíci smícháme s jednou lžící medu a užíváme třikrát denně.

Zkusíme se vypotit

Celý léčebný efekt můžeme podpořit ještě čajem, po kterém se báječně vypotíme.

2 díly květu bezu černého, 2 díly květů lípy širokolisté, 1 díl květů divizny a 1 díl máty peprné smícháme a z 1 lžíce vzniklé směsi si třikrát denně vaříme čaj. Pijeme horký, vylouhovaný alespoň 10 až 15 minut.

K přípravě čajů, po nichž se budeme potit, nám poslouží i jiné bylinky. Například heřmánek nebo tužebník jilmový. Rýmu se můžeme pokusit zahnat i pomocí domácího šňupacího prášku. Vyrobíme si jej velmi jednoduše z rozdrcené sušené máty peprné.

Dokonce si sami dokážeme vyrobit mastičku na rýmu. A to ze 2 lžiček majoránky rozdrcené na prášek a smíchaných s 50 g domácího vyškvařeného sádla.

Marmeláda jako lékárničce

Na podporu naší imunity je výborné mlsat marmeládu z šípků.

Pokud ji připravíme za studena, bude mít zvlášť blahodárné účinky. Šípky očistíme od jadérek a chloupků, opláchneme a necháme oschnout. Postupně je vrstvíme do vypařené sklenice a prosypáváme cukrem. Uchováváme za studena.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden