Moje šťastná hvězda

S diabetem život nekončí

6 mýtů o tomto strašáku

1.mýtus: Diabetik musí držet přísnou dietu. Ve skutečnosti není diabetická dieta nic jiného, než zdravá strava. Nemocný cukrovkou v podstatě může cokoli, co každý zdravý člověk – rozdíl je jen ve skladbě, vyváženosti a dávkách jídla. Diabetici se často domnívají, že jejich největším nepřítelem je cukr. Co však musejí především omezit, jsou tuky, volit potraviny s nižším glykemickým indexem a především se dostatečně hýbat.

2. mýtus: Cukrovku dostanu, když jím moc sladkého. Tento mýtus živí laický název nemoci – cukrovka. Ten ovšem pochází ze zvýšené hladiny cukru v krvi a nemá nic společného s mechanismem jejího vzniku. Hlavními rizikovými faktory jsou kromě vrozených dispozic obezita a nedostatek fyzické aktivity.

3. mýtus: Inzulin je lék poslední záchrany, když všechno ostatní selže. Není tomu tak úplně.
U některých pacientů může jeho podávání již na počátku nemoci výrazně pomoci a cukrovku zpomalit. Moderní inzuliny (tzv. inzulinová analoga) mají navíc řadu výhodnějších vlastností a méně nežádoucích účinků než tradiční rekombinantně vyrobené inzuliny lidské.

 4. mýtus: Po lécích na cukrovku se tloustneAž donedávna platilo, že některé léky na cukrovku pacientům při hubnutí nejen že nepomohou, ale ještě jim ho ztíží. Dnes už to tak naštěstí být nemusí. V poslední době vstupují do praxe přípravky, které téměř dokonale napodobují vlastnosti hormonu, označovaného zkratkou GLP-1,který se normálně tvoří ve střevech, zvláště po jídle, a je jakousi tajnou zbraní organismu pro případ, že k cukrovce dojde.Seznam pozitivních účinků této léčby stále narůstá – zvyšuje tvorbu inzulinu, chrání buňky, které inzulin tvoří, snižuje krevní tlak a působí na snížení hmotnosti. Důležité je, že kila se nevracejí ani po několika letech léčby.

5. mýtus: Káva? Na tu můžu zapomenout! Podle nejnovějších výzkumů tomu tak vůbec není. Studie dokazují, že ti, kteří denně pili kávu (i bezkofeinovou), měli o 60 % nižší riziko onemocnění diabetem 2. typu. I pacienti, kteří již cukrovku mají, mohou kávu klidně pít – ovšem buď bez cukru, nebo oslazenou umělými nízkoenergetickými sladidly.

6. mýtus: Diabetik nesmí jíst vajíčka. Studie, kterou uveřejnila Americká asociace pro srdeční choroby, potvrzuje, že navzdory všeobecnému přesvědčení to s rizikem konzumace vajec pro zvýšení hladiny cholesterolu není tak dramatické – hladina cholesterolu v krvi se nijak významně nezvýší. Pozor – mluvíme ale o maximálně čtyřech vejcích týdně, víc rozhodně neriskujte.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden