Moje chvilka pohody

S hygienou opatrně

S hygienou to nepřehánějte, poškodíte si zdraví, varují už dlouho vědci i lékaři.

Přemrštěná péče o tělo a domácnost má za následek vznik alergií a snižuje odolnosti proti antibiotikům. Kladný vliv má ale jen tzv. „správná“ špína.

Správná

Ochranný protialergický účinek má pouze venkovské prostředí. Naši předci byli po desetitisíce let v kontaktu s domácími zvířaty, ale také s půdními mikroorganismy a střevními parazity, což utužovalo jejich imunitní systém.

Pro nás by pro začátek stačilo, kdybychom dětem dovolili hrát si na písku, běhat bez bot a občas si neumýt ruce. Když si dítě strčí do pusy ne právě umyté prsty, jeho imunitní systém se tím aktivuje, tělo reaguje, chrání se, učí se s mikroorganismy bojovat. Je to důležité pro jeho budoucí život, pro jeho imunitu.

Špatná

Za „špatnou" špínu lze považovat všechno, co souvisí se životem ve městě. Madla vozíků v supermarketu, tyče v dopravních prostředcích, bankovky nebo klávesnice počítačů jsou přímo rejdištěm nebezpečných mikroorganismů. Nebezpečný je i smog, prachové částice a výfukové plyny, které lidé ve městech dýchají.

Chce to zdravý rozum

Zdálo by se, že uchovat si zdravý imunitní systém znamená odstěhovat se na venkov, hrabat se v hlíně a chovat králíky a slepice. Stačí však jen zachovat si zdravý rozum. Nemusíte udržovat domov ve sterilní čistotě a používat desinfekční prostředky při běžném úklidu.

Stačí dodržovat běžná hygienická pravidla a mýt si ruce mýdlem a vodou po použití toalety, před jídlem nebo než začnete vařit. Pokud nemáte k dispozici tekoucí vodu, očistěte si ruce pomocí přípravků, které obsahují alkohol.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden