Můj čas na kafíčko

S otravnou rýmou si poradí bylinky

Každého z nás čas od času potrápí rýma. Kromě mnohdy zbytečně drahých léků můžete vyzkoušet i léčivé bylinky nebo osvědčené tipy našich babiček.

Pro někoho maličkost, pro jiného těžký problém. Rýmu způsobují viry a patří mezi příznaky běžného nachlazení. Je nakažlivá a postihuje především nos a hltan, může ji ale provázet i škrábání v krku, kašel, hleny, únava nebo zvýšená teplota. Vlna nachlazení přichází převážně v zimních měsících a samotná rýma trvá běžně 3 až 5 dní.

Lázeň uvolní ucpané dutiny.

Slaná voda před usnutím

Pokud se vám před usnutím špatně dýchá, zkuste slanou vodu. Mimochodem ta je skvělá i na kloktání. Pomůže jak nosohltanu, tak i na bolest a dezinfekci krku.

Do nosu na uvolnění dýchacích cest ji můžete použít ve formě spreje, silnější povahy ji mohu použít i jako solnou sprchu, tedy ucpat jednu dírku a tou druhou solný roztok „natáhnout do nosu“. Ač se vám zdá tato léčba poněkud drastická, nezatracujte ji. Je totiž až překvapivě účinná.

Lázeň uvolní dutiny

Horká pára udělá ucpanému nosu dobře. Naložte se do horké vany a postupně přidávejte teplotu vody. Může dosáhnout klidně až 42 stupňů. Pro větší efekt do ní nakapejte pák kapek oleje z borovice, eukalyptu nebo tymiánu. Po této lázni ještě nejméně na půl hodiny zalezte do postele, přikryjte se silnou peřinou a relaxujte.

Teplo a klid léčí

Tím si vlastně tak trochu vytvoříte zvýšenou teplotu, která vám pomůže likvidovat viry. Pokud nemáte vanu, dejte si do horké lázně (třeba do umyvadla nebo lavoru) ruce až po lokty a do druhého škopku také nohy. Poproste někoho, aby vám pomalu přiléval horkou vodu, co snesete. I to pomáhá uvolnit ucpaný nos.

Po této lázni je také ideální zůstat co nejdelší dobu v teple a odpočívat. Ostatně je docela dobře možné, že vám prostřednictvím nemoci tělo signalizuje, že byste se měla na malou chvíli zastavit.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden