Můj kousek štěstí

S plevelem je třeba zatočit rychle

Také svádíte nekonečný boj s všudypřítomným a nenáviděným plevelem? Jak s ním zatočit bez drahých chemických přípravků? Zkuste triky naši prababiček.


Všude tam, kde roste plevel, nalijte vroucí vodu. Ideální je použít rychlovarnou konvici, protože proud se vám z ní bude usměrňovat nejlépe. Nesmíte totiž zasáhnout ostatní rostliny, jinak by vám mohl zůstat jen prázdný záhon.


Horká voda zničí všechno, čeho se dotkne. Při hubení plevele je důležitý vždy dobře mířený a přesný zásah, abyste nakonec nenapáchali víc škody než užitku. Proto je dobré okolní rostliny zakrýt například igelitem, novinami a podobně.

Pořádně prosolit


Sůl plevel taky nesnáší. Stonek plevele odřízněte co nejníže u země a řez posypte kuchyňskou solí. Dbejte, abyste ji nerozsypali všude kolem. Doménou plevelu však nejsou jen záhony. Líbí se mu i ve štěrbinách mezi dlážděním kolem domu a na terase.


Nežádoucí rostlinka se z těchto spár špatně vytrhává, ale na druhou stranu máte při její likvidaci velkou výhodu, že není obklopená okrasnými rostlinami. Při hubení tedy nemusíte být tak opatrní a můžete zaútočit rozprašovačem.


Naplňte ho postřikem, který si připravte smícháním 300 ml octa, 30 g soli a tří kapek saponátu na mytí nádobí. A můžete klidně přitvrdit, když vyndáte z lékárničky lahvičku s lihem a použijete ho na výrobu účinnějšího prostředku. Smícháte dvě polévkové lžíce lihu s 250 ml vody a nalijete mezi zarostlé spáry venkovní dlažby.

Pytlíky na odpad


Pokud potřebujete odplevelit větší plochu, namočte několik archů novinového papíru tak, aby se slepily, a vzniklou „rohoží“ zakryjte postižené místo. Na ni nasypte piliny. Za tři týdny všechno odstraňte a najdete krásně čistou zeminu připravenou na sázení.


Pokud nemáte dostatek novin, pomohou igelitové pytle na odpadky. Nejlepší jsou černé, nebudou na záhoně svítit. Rozřízněte je po stranách, aby vznikla plachta, a přikryjte jimi problémovou část záhonu. Na igelit nasypte piliny nebo trochu mulče. Odstraňte nejdříve za čtrnáct dní.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden