Můj čas na kafíčko

S přibývajícím věkem si dávejte pozor na zlomeniny!

Pokud chcete mít až do stáří zdravé a pevné kosti, musíte tělo zásobovat nejen vápníkem, ale i dalšími látkami, které před ztrátou kostní hmoty tělo ochraňují.

Co si dopřát a čemu se naopak vyhnout? Řídnutí kostí čili osteoporóza je nemoc, při níž kosti křehnou a proto jsou náchylnější ke zlomeninám. Nejčastěji touto chorobou trpí ženy po padesátce. Velkým problémem osteoporózy je fakt, že může zůstat dlouho nepoznána. Věděla jste, že prvním pozorovatelným příznakem je snižování výšky a zakulacování zad? Počátek také signalizuje nepříjemná až ostrá bolest při nečekané zlomenině.

Jak se nejlépe chránit?

Vhodná strava: pokud klesne hladina vápníku v krvi, vaše tělo začne uvolňovat vápník, který je uložen v kostech. Tím dochází k jejich oslabení. Proto do jídelníčku denně zařaďte mléčné výrobky, brokolici, špenát, mandle.

Přísun „déčka“: o vstřebávání vápníku ze stravy se postará vitamin D. Jeho přirozeným zdrojem jsou mořské ryby, vaječný žloutek, vnitřnosti. Také choďte na sluníčko, tělo si vitamin D umí vytvořit samo právě za pomoci slunečního záření. Pohyb: dopřávejte kostem pravidelnou fyzickou zátěž, díky níž se posilují. Pohyb také podporuje novou tvorbu kostní hmoty.

Ideálními sporty jsou: chůze, běh, cyklistika, skákání přes švihadlo, tenis, tanec. Nekouřit: menopauza, která je rizikovým faktorem osteoporózy, přichází u žen kuřaček o několik let dříve. U kuřáků a kuřaček se také navíc vstřebává méně vápníku ze stravy.

Omezit alkohol: bezpečné množství je denně jedno pivo nebo 2 deci vína. Pokud příjem alkoholu zvýšíte na více než dvě piva, nebo 4 dvojky vína denně, kromě jiných zdravotních problémů to bude mít vliv i na zrychlení úbytku kostní hmoty.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden