Můj čas na kafíčko

S užíváním léků na klouby opatrně!

Stále víc lidí trápí bolesti kloubů. Nejčastěji se objevují u žen a mužů nad 50 let, výjimkou nejsou ani třicátníci. Když už ale musíte bolest zahánět léky, buďte opatrná!

Jsou-li vaše klouby z nějakého důvodu bolestivé, je třeba zjistit, co přesně se ve vašem těle děje. Opotřebené kloubní chrupavky totiž často už nestačí na obnovovací činnost a netvoří nový a potřebný kolagen.

Co přesně je artritida?

Jedná se o autoimunitní onemocnění, které postihuje i kloubní aparát. Imunitní systém je porušen, a vysílá signály k porušení vlastních buněk. Tím vyvolává chronický zánět, který může postihnout libovolný kloub bez nutnosti většího zatížení. Často má za následek obrovskou celkovou únavu organismu. Může postihnout kohokoliv v jakémkoliv věku, ale častěji se vyskytuje u žen.Pacientům s touto diagnózou jsou předepisována nesteroidní antirevmatika, a především léky, posilující imunitní systém, a většinou kortikoidy. Artritida se nevyvíjí jako artróza, ale střídají se u ní období s velkými potížemi s obdobím bez potíží.

Co je artróza?

Až 80% populace nad 50 let trpí artrotickými změnami. V počátku se objevuje velká bolest, kloubní chrupavka se stává méně pružnou, její kloubní úlomky se uvolňují do kloubního prostoru, poškozují vazy a na chrupavkách dochází k tvorbě malých kostěnných výrůstků.

Bolest se zvyšuje a klouby začínají měnit svůj tvar. Jako léčba se doporučuje cílená rehabilitace, snížení hmotnosti, masáže, léčba teplem, či chladem, akupunktura a biolampa. Při nenávratném poškození kloubu se tento operativně odstraní a nahradí se novým.

Zpočátku to nebolí

V prvých stadiích artrózy pacient obvykle potíže nemá, dají se zjistit mikroskopicky a o něco později nejmodernějšími metodami – computerovou tomografií, a ještě lépe nukleární magnetickou rezonancí. Přestože artrotické změny začínávají u některých již kolem dvacátého roku věku, přicházívá pacient s artrotickými potížemi až o řadu let – dvacet i více – později.

Riziková léčba

Na dlouhodobé bolesti zanícených kloubů se podávají velmi často antirevmatika, jako Ibuprofen, Diclofenac, Piroxicam. Ta mají
protibolestivý účinek, ale též nežádoucí účinky. Jejich působení je ovšem často spíše takovým „vyhánění čerta ďáblem“. Mají
totiž i silný negativní vliv na tvorbu bílkovin a tím i na regeneraci kloubní chrupavky. Potlačení bolesti vede k tomu, že nemocný přetěžuje své klouby – kolena, kyčle – a tím celý chorobný proces ještě více zhoršuje.

Kdy je nutná operace?

Pokud se nepodaří chorobný proces zastavit, jsou postiženy další kloubní tkáně a kloubní kost. Ta se postupně rozpadá, klouby se deformují, bolí při chůzi, a často pak i v klidu v noci. Pacient musí používat hůl, později berle. V tomto stadiu většinou zbývá jediné řešení, a to operace, kdy se nemocný kloub nahradí kloubem umělým.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden