Můj kousek štěstí

Salámy de luxe

Vyrůstala jsem se třemi kluky, takže o kanadské žertíky u nás nikdy nebyla nouze. A aby toho nebylo málo, vzala jsem si za manžela muže, který má stejný smysl pro humor jako moji bratři.  Už od svatby u nás bylo pěkně veselo. Pánové si každou chvíli vymysleli nějakou taškařici a nepustilo je to ani po víc jak třiceti letech. Můj muž Jakub moc rád vaří a griluje. Před pár lety si na zahradě postavil udírnu. Chvíli mu trvalo, než doladil receptury, ale dneska jsou jeho salámy a klobásy nepřekonatelné. Na podzim se pustil do skopového. Už dlouho dopředu rozhlašoval, že tyhle nové speciální salámy strčí ty, co dělal dřív, do kapsy. Objednávky se jen hrnuly. Moji bratři se samozřejmě také hlásili o svůj díl. Manžel jim slíbil, že na ně nezapomene, už jen kvůli tomu, jak mu k minulým narozeninám dali krásně načinčanou starou motorku, ovšem bez motoru.

Salámy voněly po celé vsi

Přípravou salámů strávil celý víkend. Když se rozvoněly z udírny, olizovala se snad celá ves. První ochutnávka byla ještě za tepla. Musím uznat, že Jakub nelhal, tentokrát se skutečně překonal. Jemu se ale pořád něco nezdálo, i když ho i moji bratři nemohli vynachválit. „Není to ono, jsou takové moc měkké a tučné....“, hudral pořád. Ani je nechtěl nikomu dát. Nakonec se nechal přemluvit, ale kluci mu museli slíbit, že je nechají alespoň doprosince vysušit. Pak prý budou akorát. Asi proto, že jsou mí bratříčci pěkně zmlsaní, skutečně vydrželi a salámů se nedotkli. Vyrukovali s nimi ve chvíli, kdy došlo o Vánocích na slivovici. K takovému noblesnímu pití je kousek suchého salámu ideální zákusek. Míra přinesl ze špajzu první šišku. Voněla královsky, ale nezdálo se, že by nějak moc vyschla. Manžel nad tím pochybovačně vrtěl hlavou. Míra se ale nedal odradit, popadl nůž a začal krájet.

Čekání se opravdu vyplatilo

Moc mu to ale nešlo. „Poslyš Kubo, nějak to nejde. Asi jsi tam nechal nějakou ‚flaksu‘...“, řekl pochybovačně. Pak pořádně zabral, salám povolil a na prkýnko se začaly sypat piliny. Bratři nevěřícně koukali, Jakub se začal smát na celé kolo. „To máte pánové za tu motorku....“. Všechny tři šišky, které pro kluky připravil, pečlivě nacpal pilinami, nechal je nasáknout voňavým tukem a pak je poctivě vyudil. Takhle se prostě mezi sebou kluci baví.  .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden