Moje šťastná hvězda

Sametově jemné dýňové rizoto

Dýně k tomuto období neodmyslitelně patří. Tomuto rizotu rozhodně neodoláte, naláká vás svou krémovou chutí a sytou barvou!


Ingredience:


400 g dýně Hokkaido (dužina)


320 g rýže (Arborio)


100 ml bílého suchého vína


1 l zeleninového vývaru


50 g másla


1 cibule


40 g sýru Grana Padano (parmezán)


trocha soli a pepře


Postup:


Nejprve si připravte domácí zeleninový vývar. Můžete použít i hotový bujon, ale je lepší ho připravit slabší, aby výsledné rizoto nebylo příliš slané (pokud je doporučované množství 500 ml vody na jedno balení, použijte cca 750 ml vody). Vývar udržujete stále horký.


Dýni očistěte. Lžící vydlabejte semena a vlákna. Ostrým nožem odkrojte slupku. Dužninu nakrájejte na malé kostičky.


V hrnci anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejte část másla, přidejte jemně nakrájenou cibuli a na mírném ohni nechte 5–10 minut zesklovatět. Cibulka by neměla zhnědnout.


Přisypejte rýži a na prudším ohni nechte 2 minuty orestovat. Důkladně míchejte, aby se rýže nepřichytla ke dnu pánve. Podlijte vínem a za stálého míchání nechte odpařit.


Přidejte dýni, naběračku vývaru a vařte za častého míchání na mírném ohni asi 15–20 minut. Jakmile se vývar vsákne do rýže, přidejte další naběračku vývaru a takto pokračujte, dokud není rizoto hotové.


Rizoto má být krémové, ale ne rozvařené, tzv. al dente – pevné na skus. Hotové rizoto odstavte z ohně, vmíchejte zbývající máslo a nastrouhaný sýr. Nechte 1 minutu odpočinout.


Dochuťte solí a čerstvě umletým pepřem podle chuti a nakonec ještě promíchejte. Dýňové rizoto servírujte ihned.


Náš tip pro lepší chuť


Při restování rýže a při přilévání vývaru neustále míchejte, aby se vám rýže nepřipálila. Výsledná směs musí být krémová – ani suchá, ani plná vody. Experimentujte s výběrem dýně. Zkoušejte i různé druhy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden