Moje sladké tajemství

Samozavlažovací květináče

Odjíždíte na dovolenou a nemáte nikoho, kdo by vám chodil zalévat květiny? Se samozavlažovacím květináčem máte o starost méně.

Budeme potřebovat:

 květináč s otvory pro odtok (stačí plastový)

 dekorační obal na květináč bez otvorů (vyšší než květináč s rostlinkou)

 netkanou textilii

 keramzit

 knot

Jak na to?

1. Nejprve si připravte oba květináče k sobě a ujistěte se, že vám ten menší s rostlinkou bude viset na rantlu toho většího, dekorativního květináče, který by měl být o něco vyšší, aby zde bylo místo pro zásobu vody. Otvorem na dně květináče protáhněte dostatečně dlouhý knot a na konci udělejte pořádně pevný uzel.

2. Na dno nasypejte vrstvu keramzitu, díky němuž budou kořeny lépe dýchat a rostliny se vám budou v budoucnu lépe přesazovat. Dejte ale pozor, aby vám knot sahal až nad něj a byl tak ve styku se substrátem.

3. Jako filtrační vrstva poslouží netkaná textilie, kterou položte na dno vyložené keramzitem.

4. Jako poslední krok stačí nasypat zeminu a sázet. Květináč s rostlinkou pak umístěte do obalu, ve kterém je dostatečná zásoba vody.

Tip: Pokud už nemáte na přesazování čas, vezměte obyčejnou PET láhev, do vršku udělejte pár drobných dírek, naplňte ji vodou a hrdlo zapíchněte do zeminy.

Vodní svíčka

Budeme potřebovat:

 kamínky nebo dekorační skleněné kuličky (koupíte v květinářství)

 čajovou svíčku

 bavlněný knot

 vodu a klasický stolní olej

 skleněnou vázu

 nůžky

 jarní květiny

1. Nejprve si vytvořte držák pro knot. Stačí použít hliníkový obal z čajové svíčky. Máte jistotu, že ho plamen nepoškodí, a zároveň je snadný na manipulaci. Vyklopte z něj svíčku a celý obal po stranách nastřihněte až k vnitřnímu kruhu, ve kterém svíčka seděla.

2. Teď má držák tvar slunce. Uprostřed vytvořte dírku. Tou provlékněte asi 3 cm dlouhý kousek knotu. Je čas připravit si vázu.

3. Nalijte do ní vodu a chcete-li, vložte dovnitř dekorační předměty – např. knoflíky, kamínky nebo perličky. Pak přidejte květiny. Na hladinu nalijte asi 0,5cm vrstvu oleje. Přiložte držák s knotem a počkejte, až se knot nasákne olejem. Nad držákem by měl vykukovat asi jen do výšky necelého centimetru. Nyní můžete zapálit svíčku a relaxovat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden