Můj kousek štěstí

Šanta kočičí omámí kočky i vás

Nejoblíbenější rostlina koček. Její vůně je přitahuje natolik, že ji ožvýkají a válejí se v ní tak dlouho, až se slastně stočí do klubíčka.

Lidskému organismu dokáže tato bylinka pomoct v celé řadě zdravotních potíží. Působí proti bronchitidě a léčí průjmy. Uklidňuje orgánové neurózy, zlepšuje trávení a je vhodná při nachlazení, protože podporuje spánek a snižuje teplotu. Působí jako úžasné přírodní sedativum. Mírně snižuje krevní tlak, bušení srdce, tiší bolesti a posiluje nervy. Její účinky jsou velmi podobné meduňce. Užívá se nejvíce jako nálev a je možné také připravit balzám.

Léčí psychické problémy

Nejvíce jsou ceněny její účinky na neklid, nervozitu, popudlivost, podráždění a melancholii. Pomáhá proti nespavosti, psychickému a duševnímu napětí. Dokáže pomáhat při svalových křečích, křečích žaludku, zažívacích potížích, průjmu i nadýmání, mírní bolesti, dokáže snížit krevní tlak. Vně se užívala na řezné rány a pohmožděniny. Zvyšuje pocení a tím snižuje teplotu, působí tedy podobně jako Paralen.

Dá se využít i v kuchyni?

Z šanty se dělá také tinktura, která se užívá 3x30 kapek denně. V podobě čaje se pijí 3 šálky denně. Šanta nemá žádné konstraindikace ani vedlejší účinky. Hodí se tedy na léčbu každého, vhodná je tudíž také pro alergiky, diabetiky i děti. V kosmetice se ze šanty destilují díky její vůni vonné silice, které se užívají při výrobě parfémů. Lístky šanty lze přidávat do nádivek, pod pečení masa, do uzenin. Šanta je nenáročná bylinka, které se daří všude. Pokud ji budete pěstovat, dočkáte se až 3 sklizní do roka. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden