Můj kousek štěstí

Santorini je pohádkový ostrov

Přívětivě teplé moře, pláže s jemným sopečným pískem, nádherné západy slunce

Moře je tu modré tak, že z toho zrak přechází. Ostrov patří k nejfotogeničtějším místům na světě. Prší tu jen několik dní v zimě. Tady vás čeká slunce a vyhřáté pláže.

Ostrov Santorini neměl vždy tohle jméno. Jako Svatou Irenu ho pojmenovali až Benátčané ve středověku. Pokud sem přijedete, budete chodit po legendární antické Théře. Tento kdysi velký a významný ostrov zničil výbuch sopky a zbylo z něho dnešní Santorini a několik sopečných ostrůvků v okolí.

Vysoké strmé skály tyčící se z moře a na nich vesničky s modro-bílými domečky – to je tu typické. Západy slunce jsou fascinující, a tak si Santorini vysloužilo označení nejromantičtější ostrov Evropy. Najdete ho v jižní části Egejského moře a patří do skupiny ostrovů, kterým se říká Kyklády.

Vzhledem k sopečnému původu vás jistě nepřekvapí, že na plážích najdete černý písek. Sprchy na plážích ale nečekejte. Šetří se vodou. Mezi nejznámější a nejoblíbenější patří pláže Kamari a Perissa Beach.

V sezoně jsou samozřejmě plné. Z městečka je to sem poměrně daleko, ale můžete se svést na oslíkovi. Den co den tu vláčejí oslíci do kopce nejen náklady zboží pro turisty, ale i je samotné.

Ostrov kostelů

Dnes je ostrov známý především jako ostrov kostelů, klášterů a kapliček. Krásné kostelíky vás čekají v podstatě v každém turistickém letovisku, Pokud toužíte spojit romantiku s trochou dobrodružství, zamiřte na cíp jihozápadního pobřeží, kde stojí jeden z nejkrásnějších majáků na kykladských ostrovech – Akrotiri.

Magickou atmosféru má toto místo především při západu slunce. Co si ovšem nesmíte nechat ujít, je městečko Oia, To je přesně to místo, které znáte z pohledů a propagačních letáků.

A pokud vám zbude chvíle, kdy už budete tou dechberoucí modrobílou krásou přesyceni, můžete se vykoupat na jedné z nejkrásnějších santorinských pláží poblíž. Na ostrově najdete také dost hradů a zajímavých muzeí, populární jsou Muzeum prehistorické Théry a Archeo­logické muzeum Fira.

Prameny a vnitrozemí

Oblíbené jsou plavby lodí, v okolí Santorini se totiž nachází hned několik malých sopečných ostrůvků. Velké popularitě se těší neobydlený Nea Kameni se sopečným kráterem uprostřed a Palea Kameni s bílým kostelíkem, ale hlavně s teplými prameny, kde se můžete vykoupat.

Lákadlem je světová rarita – Červená pláž. Sem ale turisté nesměřují za koupáním, ale za naprosto fantastickými snímky z dovolené. Budete-li mít více času, vydejte se do vnitrozemí ostrova, kde poznáte jeho skrytější tvář. Malé řecké vesničky na vás dýchnou jinou atmosférou, najdete tu klid a odpočinek od turistických davů.

Skvělou volbou bude například vesnička Emporio s pozůstatky středověkého hradu Kasteli nebo objevíte jedinečné domky vytesané přímo do skal ve vesnici Karterados. Santorini je známé i svým vínem. Ochutnávky tu jsou na denním pořádku a proto tu nesmí chybět Muzeum vína v oblasti Vothonas, nedaleko pláže a letoviska Kamari.

Ochutnejte Svaté víno

Hlavní jídla sestávají z jehněčího a skopového masa. Oblíbené je pečení a grilování. Z mořských plodů si nejčastěji pochutnáte na mořských parmách, cejnech, humrech a chobotnicích.

Santorini vévodí musaka – zapečené brambory s mletým masem a baklažány, zalité omáčkou z vajec, mléka, mouky a sýra. Co musíte rozhodně ochutnat, je zdejší víno. Jmenuje se Vinsanto, neboli Svaté víno.

Dovolenou letecky do tříhvězdičkového hotelu se snídaní na 8 dní pořídíte již od 17 600 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden