Moje šťastná hvězda

Se stavem mámy se těžko smiřuje

S přibývajícími roky stále častěji vzpomíná TEREZA BRODSKÁ (53) na chvíle, kdy byla její máma JANA BREJCHOVÁ (81) zdravá. Sedm let už ale obě žijí v beznaději.


Co může být pro dceru horší než vidět svou milovanou mámu bezmocně ležet na nemocničním lůžku? Navíc s vědomím, že už nikdy nebude nic jako dřív!


Své by o tom mohla vyprávět Tereza Brodská (52), která už sedm let přihlíží tomu, jak jí krutá nemoc bere nejdražšího člověka na světě – maminku Janu Brejchovou (81).


Je vůbec nějaká naděje, že by se stav legendární herečky alespoň trochu zlepšil? A jak Brodská prožívá návštěvy u mámy, která ji údajně už ani nepozná.


O tatínka už přišla, teď pomalu ztrácí i maminku.

Našla ji v bezvědomí

Není divu, že se Brodská upnula po smrti tatínka Vlastimila Brodského (†81) právě svou matku. Vyloženě si ji prý hýčkala, rozmazlovala dobrotami a častými návštěvami, kdy si popovídaly a zavzpomínaly. Jako by obě tušily, co přinese blízká budoucnost.

Všechno se zlomilo, když našla herečka svou mámu bezvládně ležet v jejím vršovickém bytě. V té chvíli se prý obávala toho nejhoršího. „Nevědělo se, jestli to vůbec přežije,“ svěřila se tehdy Brodská s tím, že mámin zdravotní stav se na její psychice hluboce podepsal. Všechno to na ni prý dolehlo a někdy mívala pocit, že už dál zkrátka nemůže.

Nevnímá okolní svět

V té době ještě netušila, jak moc špatně na tom maminka vlastně je. Neznala příčinu jejích potíží a nemohla vědět, že už Brejchová nebude nikdy jako dřív. Nemocniční maraton se zastavil až ve chvíli, kdy byla legendární herečka přemístěna do Motola do centra následné péče.

Od samého začátku, kdy lékaři vyřkli diagnózu, tušila Brodská, že se stav maminky zřejmě nikdy nezlepší. Dnes už si je jistá, smiřuje se s tím jen obtížně. „Maminka je ležák, vlastně pořád leží a jen kouká,“ uvedla herečka s tím, že Brejchová už nevnímá ani svět kolem sebe.

Neví, že je prababička

Naděje na zlepšení prý není, už se bude jen zhoršovat. Brodská  se sice snaží držet, přesto přiznává, že je hrozné vidět maminku v takovém stavu a vědět, že už si spolu nikdy nepopovídají, nezasmějí se. Brejchová s ohledem na svůj stav třeba vůbec netuší, že se díky vnukovi Samuelovi (25) stala prababičkou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden