Moje šťastná hvězda

Sedmikráska je skvělá na kašel i omlazení pleti

Když se naučíte do své domácí lékárny zařadit skromnou sedmikrásku, určitě nebudete litovat.

• Začít můžete úplně jednoduše čajem, který dokáže mírnit úporný kašel a celkově pročistit váš organismus. 1 lžíci nasbíraných květů přelijte šálkem vroucí vody a nechte 10 minut louhovat.

• Přeceďte a popíjejte několikrát denně. Nebo 2 plné lžíce květů sedmikrásky zalijte v hrnci šálkem vody a nechte vařit 10 minut na mírném ohni. Tímto způsobem si připravíte odvar, který pak vlažný přikládáte na ránu nebo místo postižené kožním onemocněním formou obkladu.

• Pak už pokožku nemusíte oplachovat. Je možné, že vás při vycházce v přírodě bolestivě štípne obtížný hmyz. V takovém případě stačí utrhnout list sedmikrásky, rozmělnit ho v dlani a jeho šťávou ošetřit bolestivý štípanec.Sedmikrásky mají antiseptické, dezinfekční a hojivé účinky, díky tomu se extrakty z nich přidávají do přípravků na ekzémy, lupénku, lišeje a další kožní onemocnění.

• V kosmetice se sedmikrásky využívají pro jejich příznivé účinky na mastnou pleť, kterou čistí, pomáhají také normalizovat činnost mazových žláz a také ji zjemňují a lehce vypínají.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden