Moje sladké tajemství

Sekaná ve slaninovém kabátku

Sekaná patří mezi nejoblíbenější pokrmy české i světové kuchyně. Mohlo by se zdát, že jde o obyčejné jídlo, avšak pokud použijete kvalitní suroviny a dodržíte postup, výsledek bude geniální.

Suroviny:

 800 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)

 2 vejce

 2 stroužky česneku

 2 střední cibule

 1 hrnek strouhanky

 10 plátků slaniny

 1 lžíce dijonské hořčice

 1 lžíce majoránky

 1 lžička sušeného tymiánu

 1 lžíce sádla

 sůl

 pepř

Krok za krokem:

1. Mleté maso rozprostřete do dostatečně velké mísy a poklaďte nakrájenou cibulí. Musí být nakrájená opravdu nadrobno, velké kusy zbytečně narušují tvar výsledné sekané.

2. Do masa vymačkejte česnek, přidejte vejce, hořčici, sůl a pepř. Přidejte majoránku, tymián a čerstvé bylinky, stačí je jenom nakrájet nožem nadrobno.

3. Do směsi postupně přisypávejte strouhanku. Nebojte se hníst maso rukama, jen tak se všechny chutě dokonale propojí. Pokud vám je nepříjemné ochutnávat syrové maso, vytvořte si malou kuličku, opečte ji na pánvi a případně směs dosolte či dopepřete podle své chuti.

4. Promíchanou směsí několikrát silně bouchněte o pracovní desku, dostanete z ní vzduchové bubliny a sekaná pak v horké troubě nepopraská.

5. Vytvarujte šišku a rovnoměrně ji zakryjte plátky slaniny.

6. Dejte do hlubšího pekáčku vymazaného sádlem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte zhruba hodinu dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší nebo vařeným bramborem.

Tip!

Sekanou vylepšíte, když ji před upečením potřete pikantní směsí připravenou z hořčice, rajského protlaku a černého piva.

Masové kuličky v rajčatové omáčce

Recept na masové kuličky je téměř stejný jako ten na sekanou, výsledkem bude jídlo, které milují hlavně děti, ale kterému neodolá ani většina dospělých.

Suroviny:

 směs na sekanou

 400 ml rajčatového pyré

 1 stonek řapíkatého celeru

 1 menší cibule

 1 mrkev

 1 lžíce olivového oleje

 sůl

 1 lžička nasekané petrželky

Postup:

✔ Připravte si směs na sekanou podle předchozího receptu. Pokud jídlo připravujete pro děti nebo preferujete jemnější chuť, vynechte česnek a dijonskou hořčici. Namočeným rukama vytvarujte kuličky o průměru cca 3 cm.

✔ V hluboké pánvi rozehřejte olej a vložte nadrobno nakrájenou cibuli. Nechte zesklovatět a přidejte mrkev a celer nakrájený na drobné kostičky.

Zalijte rajčatovým pyré, osolte, zasypte nadrobno nasekanou petrželkou, promíchejte a nechte pět minut povařit. Poté do omáčky vložte připravené masové koule, přikryjte pokličkou a nechte 40 minut vařit. Podávejte se špagetami nebo jiným druhem těstovin.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden