Můj čas na kafíčko

Šest krásných mlýnů

Jakmile to zase bude možné, vydejte se kolem potoků za krásou našich mlýnů. Bývaly jich v české krajině stovky a jejich klapot k ní neodmyslitelně patřil. Dnes jich najdete jen pár. Nezanikly snad jen dík nadšencům typu inženýra Zvona z komedie Na samotě u lesa.

Střední Čechy: Mlýn U Veselých

Radotínský potok za jihozápadním okrajem Prahy býval mlýny tak obsypán, že by jejich množství neutáhl, proto ležely na souběžném kanále. Mlýn U Veselých na kraji Chotče je jeden z mála, který se dochoval. První zmínka o něm je z roku 1666 a rodina Veselých ho vlastní již v sedmé generaci a dnes v něm sídlí mlynářské muzeum.

Nejenže se tu mele a můžete si tu koupit místní mouku, ale ještě si historické zařízení prohlédnete a můžete absolvovat kurzy pečení. Červená trasa nás povede dál Starou mlynářskou cestou, kde můžeme zaznamenat další mlýny v různém stavu od solidního až po úplné rozvaliny – a sice Cvrčkův mlýn, Kalinův mlýn, Taslarův mlýn, Maškův (Špačkův) mlýn...

Severní Morava: Zlatorudné mlýny

Jak již název napovídá, středověké mlýny, jejichž replika stojí při cestě ze Zlatých Hor do Ondřejovic na Jesenicku u polských hranic v malebném Údolí ztracených štol, nemlely obilí ani žádnou jinou potravinu, ale zlatou rudu. V mlýnici vám bude předvedeno drcení zlaté rudy a při troše štěstí si kousíček zlata můžete odnést na památku.

Oba dřevěné stroje, zhotovené podle dobových nákresů, jsou poháněny vodními koly, která čerpají energii z původního kanálu. Horský ráz údolí a postavení vodních kol v kaskádě kolmo ke svahu vytvářejí čarokrásné zákoutí. Kolem romantické zlatonosné říčky Olešnice leží celý hornický skanzen s dřevěnicemi a s občerstvením.

Jihovýchodní Morava: Parní mlýn v Telči

Někdejší parní mlýn na jižním okraji Telče pod Staroměstským rybníkem byl kdysi klasický kolesový. První zmínka o něm pochází z roku 1533 a ne náhodou nese místo, kde stojí, název Na romantice. Pěkná a mohutná stavba je od roku 2003 ofi ciální památkou, funguje tu občerstvení a postupně se tu rekonstruuje systém vodních náhonů.

Od trati nad ním k němu sbíhá cesta z nádražíčka Telč – Staré Město a zelená turistická trasa vás pak dovede až na nejkrásnější barokní náměstí v Evropě, na historické náměstí Zachariáše z Hradce. Památek, že nevíte, kam dřív – Mariánský sloup, zámek, Telčský dům, Muzeum Vysočiny, kostel sv. Jakuba...

Západní Čechy: Husmannův mlýn

Barokní mlýn byl založen u řeky Mže podnikavým majitelem hradu Tachova Janem Filipem Husmannem z Namédy v druhé čtvrtině 17. století. Pěkně zrekonstruovaný objekt je využíván městským kulturním střediskem, v objektu je umístěno zázemí a zkušebny Tachovského dětského sboru, takže si to prohlédnete i uvnitř.

Hned vedle leží rybářské sádky, takže můžete odjet s čerstvými rybami. Tachov je plný památek, na dohled od mlýna je městské opevnění s věžemi, Tachovský zámek, krásný gotický chrám Nanebevzetí Panny Marie... Modrá trasa do přírodního parku Český les potěší milovníky výšlapů...

Severní Čechy: Dolský mlýn

Jestli může něco zchátrat do krásy, tak se to povedlo v případě Dolského mlýna v údolí říčky Kamenice v národním parku České Švýcarsko pár kilometrů severovýchodně od Děčína. Zřícenina původního trojkolového mlýna a pily pochází z roku 1515. Mlýn měl původně tři mlýnská kola, z nichž jedno pohánělo pilu a zbývající dvě mlecí zařízení.

Mlýn si zahrál – tehdy ještě ve funkčním stavu – v pohádce Pyšná princezna. K mlýnu vede několik turistických tras ze všech světových stran z okolních vsí, okolí je plné přírodních krás.

Jsou to hlavně skalní jehly nad řekou, tzv. Královský smrk vysoký 35 metrů nebo Kamenická vyhlídka do říčního údolí.

Východní Čechy: Staré bělidlo

Jestli může něco zchátrat do krásy, tak se to povedlo v případě Dolského mlýna v údolí říčky Kamenice v národním parku České Švýcarsko pár kilometrů severovýchodně od Děčína. Zřícenina původního trojkolového mlýna a pily pochází z roku 1515. Mlýn měl původně tři mlýnská kola, z nichž jedno pohánělo pilu a zbývající dvě mlecí zařízení.

Mlýn si zahrál – tehdy ještě ve funkčním stavu – v pohádce Pyšná princezna. K mlýnu vede několik turistických tras ze všech světových stran z okolních vsí, okolí je plné přírodních krás. Jsou to hlavně skalní jehly nad řekou, tzv. Královský smrk vysoký 35 metrů nebo Kamenická vyhlídka do říčního údolí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden