Můj čas na kafíčko

Šest způsobů, jak ošálit chuť na sladké

Do léta je daleko, ale kdo chce mít ideální postavu do plavek, má nejvyšší čas začít na ní pracovat. Největším nepřítelem dosažení těch správných křivek bývá chuť na sladké. Poradíme vám, jak s ní zatočit.

Někdo si dá dortík jednou za měsíc, někdo by si pochutnával v cukrárně klidně i dvakrát denně. Jestliže patříte do té druhé skupiny, je představa, že ze dne na den hodíte sladké přes palubu, nereálná. Chutím na sladké je lepší předcházet. Základem je pravidelný příjem energie a konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem.

1. Když hřešit, tak ve správný čas

Když si musíte dát denně něco sladkého, dejte si to k snídani. Zkuste müsli, celozrnné sušenky nebo třeba špaldové lívance s ovocem. Přes den pak budete mít na sladkosti mnohem menší chuť.
Pokud ale potřebujete pořádný „sladký úlet“ jenom tak jednou do měsíc, pak si naplánujte hřešení v cukrárně na dobu, kdy vás prohání mlsná kvůli premenstruačnímu syndromu.
Zvládat bouři hormonů a ještě bojovat s chutí na sladké je skoro nemožné.

2. Kdo je sytý, nemlsá

Vynecháváte svačinu, zapomenete na oběd nebo se vyhýbáte večeři? Chyba! Kdo má hlad, ten snáze podlehne pokušení, a dá si třeba čokoládovou tyčinku nebo si místo pořádného jídla koupí trdelník. Důležité je vyhnout se záchvatům hladu. Toho snadno dosáhnete, když budete jíst stravu bohatou na bílkoviny a vlákninu. Ke svačině se tak hodí třeba celozrnný chléb a krůtí šunka nebo knackebrot se sýrem. Na oběd si můžete dát luštěniny nebo rýži s kuřecím masem.

3. Vyměňte jedno potěšení za jiné

Proč máme tak rádi sladké? Protože dokáže ovlivnit naši náladu. Jenže aby se do našeho krevního oběhu vyplavily hormony štěstí, toho lze dosáhnout i zdravější cestou. Přesně řečeno pohybem. Přepadá vás chuť na sladké, když jste ve stresu nebo se cítíte deprimovaná? Místo mlsání se jděte projít, proběhněte se nebo si dejte desetiminutovku jednoduchých cviků.

4. Zhluboka se napijte

Někdy stačí k tomu, abyste zahnali mlsnou, úplná maličkost. Jednou z příčin chutí na sladké může totiž být nedostatečný příjem tekutin. Příště, až se vám začnou sbíhat sliny, napijte se. Zapomeňte ale na slazené limonády, džusy nebo kávu se třemi kostkami cukru. Noste si sebou láhev vody ochucenou trochou jablečného octa. Když se jí napijete, chuť na sladké vás přejde.

5. Vyčistěte lednici i spíž

Když nemáte co, tak mlsat nebudete. S „očistou“ domácnosti začněte už při nákupu. Prostě nekupujte žádné nezdravé sladkosti. Místo nich dejte do nákupního košíku ovoce, čerstvé i sušené, oříšky, a pro chvíle nejvyšší nouze jedno balení kvalitní hořké čokolády.

6. Dejte tělu, co potřebuje

Únava nebo nedostatek spánku jsou spolehlivé spouštěče chutě na sladké. Pokud cvičíte, nebo máte fyzicky náročnou práci, musíte si dopřát dostatečný odpočinek. Potřeba spánku je u dospělých většinou mezi sedmi a osmi hodinami. Kdo chce zhubnout a přestat mlsat, ten musí dostatečně spát.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden