Můj kousek štěstí

Síla šťávy z červené řepy

Tahle na pohled nepříliš vzhledná bulva v sobě skrývá ohromné množství prospěšných látek. Zkuste pít šťávu z červené řepy.


Co se v ní skrývá


Červená řepa obsahuje spoustu minerálních látek a vitaminů, a kromě toho také pektin, betain, antokyany, ale i cukry, chlor a kyselinu šťavelovou. Její účinky na zdraví jsou prokázané: podporuje krvetvorbu, pomáhá rozpouštět krevní sraženiny, zlepšuje trávení a tvorbu žluči, zlepšuje vyprazdňování a hojí hemoroidy, obnovuje poškozené buňky, má antirevmatické účinky, působí proti únavě, upravuje hladinu hormonů v období klimakteria a dokonce se tvrdí, že bojuje s rakovinou.


Nejlepší je čerstvá


Šťávu z červené řepy si jednoduše připravíte pomocí odšťavňovače. Řepu důkladně omyjte, nakrájejte na kousky a vložte do přístroje. Můžete ji také kombinovat s dalšími čerstvými surovinami, například se zelenou petrželkou, hlávkovým salátem, mrkví, česnekem, křenem, jablkem, řapíkatým celerem, citronovou šťávou… Pokaždé tak bude mít váš nápoj jinou chuť. Pro začátek se doporučuje kombinace řepné a mrkvové šťávy ředěných vodou a postupně podíl řepy zvyšovat. Preventivně pijte 1–2 sklenice týdně, při onemocnění 1 sklenici denně. Kvůli obsahu kyseliny šťavelové by ji ale neměli konzumovat lidé s močovými kameny a také diabetici by měli být kvůli obsahu cukru opatrní.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden