Můj kousek štěstí

Silná trojka (nejen) pro zdravá játra

Bylinkové odvary jsou perfektní i na relaxaci. Tělo si odpočine a vy se budete cítit skvěle.

Naše čistička organismu, játra, dostávají zabrat po celý rok, nejvíc ale asi přes zimu. Je tedy důležité jim dopřát regeneraci

Pokud játra fungují, ani o nich nevíme. Přitom neustále čistí naše tělo od nejrůznějších toxických a odpadních látek. Zaslouží si alespoň jednou ročně očistnou kúru. S tou vám pomohou i bylinky.

Ostropestřec mariánský

Asi nejznámější a nejúčinnější bylinou pro zdravá játra je ostropestřec. Obsahuje hlavně olej s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin, aminokyseliny, třísloviny, hořčiny a flavonoidy, které dokážou ozdravovat játra a chránit je před poškozením, způsobeným volnými radikály, peroxidy a těžkými kovy.

Pomáhá regenerovat jaterní buňky, zklidňuje záněty jater a řadu dalších jaterních onemocnění, jako jsou například virové infekce, a dokonce cirhóza.

Je v tom opravdu velmi dobrý, ne nadarmo se některé látky z něj používají jako infúze k léčbě pacientů při otravě smrtelně jedovatou muchomůrkou zelenou. Kromě toho se využívá i při zažívacích potížích a problémech s vysokou hladinou cholesterolu a prevenci a léčení žlučových kamenů.

Pampeliška lékařská

Nejvíce se využívá kořen s natí, ale léčivé jsou vlastně všechny části byliny. Účinnými látkami jsou hořčina toraxacin, fytosteroly, cholin, třísloviny, saponiny a další látky, kromě toho pampeliška obsahuje i karoteny a vitaminy C a B2.

Používá se jako léčebný přípravek při potížích nejen jater, ale i žlučníku a ledvin, například ledvinových a močových kamenech, protože působí jako významné diuretikum– má žlučopudný a močopudný účinek. Tím její prospěšné účinky ale zdaleka nekončí.

Kromě toho podporuje látkovou výměnu, zlepšuje trávení, zpevňuje pojivové tkáně a působí příznivě i při artróze a dně. Mléko obsažené ve stonku a listech pomáhá odstraňovat kuří oka a bradavice, květy svařené s cukrem usnadňují vykašlávání hlenů. Mladé listy můžete použít do zeleninových salátů, báječný je i pampeliškový med nebo víno.

Řepík lékařský

Bylinka, kterou byste měli mít doma, takzvaně pro každý případ. Řepík je totiž jednou z nejstarších využívaných léčivek. Obsahuje silice, třísloviny, flavonoidy, hořčiny, kyselinu křemičitou, vitaminy P a C a další prospěšné látky. Díky tomu pomáhá regulovat funkce jater i žlučníku, doporučuje se i jako podpůrná léčba při žloutence, žlučových kamenech apod.

Má močopudné, potopudné a stahující účinky, uplatňuje se při léčbě ledvinových kamenů. Dále jako kloktadlo při zánětech v krku, ústech a hrtanu, používá se také jako obklad na rány a při kožních vyrážkách a k rychlejšímu hojení pooperačních jizev.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden